Цікаве

Кліматичні зміни спровокували появу на планеті “зон смерті”

Результати аналізу відкладень в Беринговому морі показали зв’язок між потеплінням і виникненням в субарктичних регіонах Тихого океану гігантських “мертвих зон” з катастрофічно низьким вмістом кисню, пише 1NEWS з посиланням на prm.ua.

 

Про це свідчать результати дослідження вчених Каліфорнійського університету, опубліковані в журналі Science Advances.

Фахівці вивчили керни, витягнуті з дна моря, що містять породи, чий вік охоплює останні 1,2 мільйона років. Упорядкована картина шарів зазвичай порушується діяльністю живих організмів, однак при гіпоксії морські істоти гинуть. Таким чином, вчені можуть простежити за подіями, які призвели до виникнення “мертвих зон” у минулому.

Відомо, що в кінці останнього льодовикового періоду в північній частині Тихого океану багато істот загинуло через гіпоксію. Це відбулась через танення крижаних щитів і потрапляння великої кількості прісної води в океан.

Однак, як показали результати нового дослідження, причиною появи мертвих зон можуть стати й менш катастрофічні події. Зазвичай масштабна гіпоксія відбувається під час теплих міжльодовикових періодів.

Під час таких періодів фітопланктон (морські водорості) інтенсивно розмножується в поверхневих водах. Після відмирання, він занурюється глибше в океан і розкладається, тим самим виснажуючи кисень. Хоча механізм зв’язку між потеплінням і фітопланктоном поки залишається неясним, дослідники вважають, що підвищена температура, високий рівень моря і збільшення доступності заліза у відкритому океані відіграють в цьому процесі основну роль.

 

 

 

 

Back to top button