Цікаве

Католики відзначають Свято Найсвятішого Серця Ісуса 2021: в чому суть дня та які традиції

У п’ятницю, 11 червня, католицька церквавідзначає Свято Найсвятішого Серця Ісуса. Воно входить до так званого циклу П’ятидесятниці та випадає на 19-й день після святкування Зіслання Святого Духа.

День вшанування Найсвятішого Серця Ісуса з’явився відносно недавно, у 19-му столітті. Про його історію та традиції розповідає 1News.

Свято Найсвятішого Серця Ісуса

Хоча офіційно свято було встановлено в 19 столітті, шанування Найсвятішого Серця Ісуса як символу любові до людей відоме ще з часів Середньовіччя, коли в багатьох монастирях ранам Христа і Серцю Господа присвячували молитви.

У 17 столітті французька черниця, свята Маргарита Марія Алакок отримала знамення, у якому відкрилася воля Спасителя про шанування Його Серця Церквою.

Свято Найсвятішого Серця Ісуса було встановлено в 19 столітті


672 року
у Франції католицький святий, священик і монах Іоанн Ед з дозволу єпископа відслужив перше богослужіння Серцю Господа Ісуса.

Однак ще близько сотні років Рим зволікав з офіційним встановленням свята, оскільки в багатьох богословів залишалися сумніви в необхідності нового загальноцерковного шанування. І тільки 1856 року папа римський Пій IXзаснував обов’язкове святкування Дня Найсвятішого Серця Ісуса.

Тема свята Серця Ісуса – подяка за любов Господа і дароване Ним спасіння


Значення і сенс Свята Найсвятішого Серця Ісуса

Серце Христа символізує любов Бога до людей, тому тема свята Серця Ісуса – подяка за любов Господа і дароване Ним спасіння.

Саме милосердна любов Сина Божого допомагає вірянам духовно рости в любові до Ісуса, а через нього – в любові до всіх ближніх.

При цьому Біблія трактує слово “серце” по-особливому. В івриті воно означає глибинну суть людини, її наміри та рішення. Бог дав людині “серце, щоб мислити”.

Серце Христа символізує любов Бога до людей


Як відзначається Свято Найсвятішого Серця Ісуса

У Свято Найсвятішого Серця Ісуса після причастя читається молитва з проханнямпро те, щоб Серце Господа, у якому люди відкривають справжню природу Бога, навчило нас бачити Спасителя в братах.

Католицька церква цього дня нагадує вірянам біблійні уривки, у яких йдеться про Сина Божого як про доброго пастиря,Який відігріває заблукалих теплом Свого Серця.

Джерело: Обозреватель

Back to top button