Цікаве

James Webb зробив світлини 19 сусідніх спіральних галактик

James Webb зробив світлини 19 сусідніх спіральних галактик

Фото: NASA
Спіральна галактика NGC 628 розташована на відстані 32 мільйонів світлових років у сузір’ї Риб.

Космічний телескоп JWST був запущений у 2021 році і почав збирати дані у 2022 році, змінюючи уявлення про ранній Всесвіт і роблячи дивовижні знімки космосу.

Космічний телескоп James Webb сфотографував 19 спіральних галактик, розташованих відносно близько до нашого Чумацького Шляху. Про це повідомляє Reuters.

Відомо, що ці знімки є частиною великого багаторічного проекту під назвою “Фізика з високою кутовою роздільною здатністю в ближніх галактиках” (PHANGS), який підтримують понад 150 астрономів з усього світу.

Зазначається, що камера NIRCam (камера ближнього інфрачервоного діапазону) телескопа зафіксувала на цих знімках мільйони зірок. Деякі зірки розташовані по всьому “спіральному рукаву”, а інші щільно упаковані в зоряні скупчення.

Дані телескопа, зібрані за допомогою інструменту MIRI (інструмент середнього інфрачервоного діапазону), висвітлюють пил, що світиться, показуючи вченим, де саме він знаходиться навколо і між зірками. Дані також показують зірки, які ще не повністю сформувалися.

“Ці дані важливі, оскільки вони дають нам новий погляд на ранню фазу утворення зірок. Зірки народжуються глибоко в пилових хмарах, які повністю блокують світло на видимих довжинах хвиль. Ми не знаємо багато про цю фазу, достеменно не відомо, як довго це триває, і тому ці дані будуть важливі для розуміння того, як зірки в галактиках починають своє життя”, – зазначив астроном Оксфордського університету та керівник команди Томас Вільямс.

Так, найближча з 19 галактик називається NGC5068, вона розташована на відстані близько 15 мільйонів світлових років від Землі, а найвіддаленіша з них – NGC1365, близько 60 мільйонів світлових років від Землі.

 NASA

Раніше повідомлялося, що Hubble сфотографував спіральну галактику UGC 11105, розташовану в сузір’ї Геркулеса.

Телескоп NASA виявив групу галактик, що мають надмасивну чорну діру

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button