Цікаве

Ізраїльські вчені створили перші у світі “синтетичні ембріони”

Ізраїльські вчені створили перші у світі синтетичні ембріони

Фото: Weizmann Institute
Синтетичні ембріони

Дослідники використовують стовбурові клітини мишей для формування ембріоноподібних структур з кишечником, зачатком мозку і серцем, що б’ється.

Вчені з Інституту Вейцмана в Ізраїлі створили перші у світі “синтетичні ембріони” мишей. У такому новаторському подвигу вони обійшли потребу в сперматозоїдах, яйцеклітинах та заплідненні. Про це повідомляє The Guardian.

У ході випробування дослідники виявили, що стовбурові клітини мишей можуть самостійно збиратися в ранні ембріоноподібні структури, з кишечником, зачатками мозку і серцем, що б’ється.

За словами вчених, “синтетичні ембріони” створюються без запліднених яйцеклітин, що у найближчій перспективі сприятиме глибшому розумінню того, як утворюються органи та тканини під час розвитку природних ембріонів.

Дослідники також вважають, що робота може скоротити кількість експериментів на тваринах і, зрештою, прокласти шлях до нових джерел клітин та тканин для трансплантації органів людини. Наприклад, клітини шкіри хворого на лейкемію потенційно можуть бути перетворені на стовбурові клітини кісткового мозку для лікування його стану.

“Примітно, що ми показуємо, що ембріональні стовбурові клітини генерують цілі синтетичні ембріони. Ми дійсно в захваті від цієї роботи та її наслідків”, – наголосив професор та куратор дослідження Джейкоб Ханна.

За даними видання, минулого року та сама команда описала, як вони створили матку, яка дозволила природним ембріонам миші рости за її межами протягом кількох днів. У цьому ж дослідженні вчені використали свій винахід для вирощування стовбурових клітин. Цей процес зайняв понад тиждень, майже половину часу вагітності миші.

Більшості стовбурових клітин не вдалося сформувати ембріоноподібні структури, але в близько 0,5% випадків вдалося створити тканини та органи.

Раніше повідомлялося, що команді вчених вдалося відновити кровотік та функції клітин у тілах свиней, які були мертві протягом години.

Вчені знайшли спосіб розшифрування мови тварин


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button