Цікаве

Із зубів мамонта віком 1,2 млн років вчені отримали найдавнішу ДНК

Вчені виділили найдавнішу ДНК з тих, які коли-небудь вдавалося отримати з останків живих істот. Зразок вдалося вилучити з зубів сибірського мамонта віком 1,2 мільйона років, пише 1NEWS з посиланням на Обозреватель.

Як зазначається в роботі, аналіз ДНК показав, що екземпляр належав до раніше невідомої генетичної лінії, що відокремилася від інших сибірських мамонтів приблизно 2 мільйони років тому, хоча раніше вважалося, що Сибір тоді населяв тільки один вид мамонтів – степовий.

Порівнявши ДНК щойно відкритого мамонта з ДНК інших його “родичів”, вчені встановили, що 1,5 мільйона років тому він з’явився і в Америці, куди прийшов з Євразії по сухопутному перешийку, що існував на місці Берингової протоки.

Знаменитий шерстистий мамонт з’явився в Євразії пізніше, але також згодом прибув до Америки. У результаті схрещування цих двох видів близько 420 тисяч років з’явився мамонт Колумба, поширений у Північній Америці за часів останнього Льодовикового періоду.

Крім того, аналіз стародавньої ДНК показав, що вже більше одного мільйона років тому, коли ще не було жодного зледеніння, сибірські мамонти мали гени, що відповідають за адаптацію до холоду. Вони стали в нагоді їм з настанням льодовикової ери, швидко поширившись і послуживши появі шерстистого мамонта.

Раніше найдавнішою в світі вивченою ДНК був геном коня віком 560-780 тисяч років. У цілому ж вчені вважають, що вічна мерзлота здатна зберегти ДНК аж до віку в 2,6 мільйона років. Ще раніше на цих територіях не було вічної мерзлоти.

 

 

 

 

Back to top button