Цікаве

Історики з’ясували, ким насправді були амазонки

У давньогрецькій міфології існували амазонки – жорстокі жінки-воїни, які жили навколо Чорного моря, на території сучасної України, відомої як Скіфія. Чи були вони предметом фантазії або реальними людьми, розповіли вчені, пише 1NEWS з посиланням на Урядовий кур’єр.

Спочатку сучасні історики вважали, що амазонки, вперше описані поетом Гомером у восьмому столітті до нашої ери, були вигадані. Однак в кінці XX століття археологи почали вивчати скелети жінок, які були поховані в місцях проживання стародавніх войовниць.

На деяких з них експерти знайшли сліди бойових травм: наприклад, наконечники стріл у кістках. Якісь жінки були поховані зі зброєю, яка нагадувала зображення амазонок у давньогрецькому мистецтві. За словами вчених, ці жінки-воїни були частиною древньої групи племен, відомих як скіфи. Вони майстерно володіли стрільбою з лука і їздили верхи. Скіфи жили на території від Чорного моря до Китаю в 700-500 роках до н.е., пише Live Science.

«Вражає те, що дівчата та жінки у степах Причорномор’я навчилися їздити верхи на конях і стріляти з луків так само вправно, як їх брати і чоловіки», – розповідає Live Science Адрієн Мейр, науковий співробітник Стенфордського університету. Вона пояснила, що для невеликої групи людей, що кочували в суворих степових землях, під постійною загрозою ворогів, мало сенс всім добре володіти зброєю, вміти захищатися, вправно сидіти в сідлі, допомагати в обороні та рейдах, незалежно від віку чи статі.

Активні жінки-воїни віком від 10 до 45 років були знайдені у багатьох скіфських похованнях. «Наразі археологи ідентифікували понад 300 решток жінок-воїнів, похованих разом з конями та зброєю, і щороку їх виявляють більше», – каже Адрієн Мейр.

Скіфи не складалися лише з жінок, як групи амазонок у міфах Стародавньої Греції, у скіфів і чоловіки, і жінки були рівні. Жінки разом з чоловіками полювали і воювали. Однак жінки-воїни існували не тільки у скіфів.

«Вигадані і реальні розповіді про жінок схожих на амазонок були і в Стародавньому Римі, Єгипті, Північній Африці, Аравії, Месопотамії, Персії, Центральної Азії, Індії та Китаї. А жінки, що брали участь у війні існували в культурах по всьому світу», – кажуть вчені.

 

 

 

 

 

Back to top button