Цікаве

Інвестиції в цінні папери: що варто знати початківцю*

На Заході акції потужних та надійних компаній є звичним складником капіталу не лише заможної людини, а й представника середнього класу. Інвестують в цінні папери пенсійні фонди, приватні особи. В Україні ж масовий інтерес до купівлі активів такого роду лише розпочався. Інвестування перетворюється з незрозумілого мистецтва на звичайний спсіб зберігати та примножувати кошти.

Зацікавилися можливістю придбати акції Google або інших компаній зі світовим ім’ям та зрозумілими перспективами, але не знаєте, з чого починати? Розповідаємо про ключові моменти, які має знати приватний інвестор.

Навіщо потрібен брокер

Фондові біржі влаштовані так, аби приватна особа не могла просто прийти та купити або продати цікаву їй акцію. Для здійснення операцій потрібна спеціальна ліцензія, а власників такого дозволу суворо контролюють спеціальні державні наглядові органи. Це потрібно, аби не допустити хаосу на ринку та регулювати процеси обігу цінних паперів.

Посередник між приватною особою, яка хоче придбати акції, та компаніями (емітентами) — це брокер. Саме його послуги знадобляться будь-якій людині, яка планує стати інвестором. З брокером має бути заключений договір, який регулює абсолютно всі правові питання.

Важливо! Звертайте увагу на те, наскільки прозоро прописані умови взаємодії між брокером та клієнтом, ще до початку співробітництва уточнюйте наявність комісій, плати за обслуговування рахунку і т.ін. Готовність зі сторони фінансового посередника максимально відкрито розписати всі деталі співробітництва є важливою для початківця в інвестиціях.

Втім брокер — не лише необхідна ланка між акціонером та компанією. Це інформаційна допомога, достовірна аналітика, підтримка на всіх рівнях. Важливо, аби обрана фінансова компанія мала сильний клієнтський сервіс.

Як купувати акції з України

Аби придбати свої перші цінні папери, знадобиться виконати певний алгоритм дій. Як ми вже з’ясували, найперший крок — пошук свого брокера. Варто зауважити: аби купувати такі акції, як Google, Amazon, Tesla та інші (ті, що торгуються на NASDAQ, NYSE), потрібно знайти посередника за кордоном. Як варіант – обрати компанію, що має представництво в Україні. Наприклад, Фрідом Фінанс Україна є частиною міжнародного холдинга, тож доступ до зарубіжних ринків відкриває європейське представництво, а всі консультації, обслуговування здійснюються безпосередньо в Україні.

Щоб стати інвестором, потрібно:

  • підписати угоду з брокером;
  • відкрити брокерський рахунок;
  • перевести на нього валютні кошти (ліміт на перерахування треба уточнювати у своєму банку);
  • обрати акції.

Важливо: заздалегідь необхідно проконсультуватися зі своїм інвестиційним менеджером (Freedom Finance, наприклад, надає таку послугу всім клієнтам безкоштовно) стосовно правильного оформлення доходів за акціями. Дивіденди, які отримує акціонер щоквартально або щорічно, вважаються його доходом, так само, як і кошти, отримані при продажу активів.

*на правах реклами

Back to top button