Цікаве

Хвилю-вбивцю зареєстрували у Тихому океані – її висота досягла 17, 6 метрів – 1News


Independent

Її висота досягла 17,6 метрів

Біля берегів Канади зареєстрували найекстремальнішу хвилю-вбивцю, висота якої досягла 17,6 метрів. Про це повідомляє Independent

Як повідомляється, найекстремальніша  з коли-небудь зареєстрованих хвиль-вбивць була задокументована біля острова Ванкувер в Британській Колумбії.

Хвиля висотою 17,6 метра – висота чотириповерхової будівлі – зафіксована ще у 2020 році, але лише зараз підтверджена академічним дослідженням.

Дослідники виявили, що хвиля була подією “раз на тисячоліття”.

“Безпосередньо спостерігалося лише кілька хвиль-вбивць в умовах відкритого моря, і нічого такого масштабу. Імовірність такої події становить один раз в 1300 років”, – розповів доктор Йоханнес Геммріх, що займається вивченням великих хвиль.

Хвилі-вбивці, також відомі як хвилі-виродки, характеризуються тим, що їх висота більш ніж удвічі перевищує висоту навколишніх хвиль. Неймовірна сила і здатність з’являтися з нізвідки робить ці хвилі особливо небезпечним явищем, і вони вже давно стали частиною морського фольклору.

Перша зареєстрована хвиля-вбивця була задокументована біля узбережжя Норвегії 1 січня 1995 року. Вона досягала близько 12 метрів у висоту.

У 2020 році дослідники з Мельбурнського університету виявили, що навіть якщо глобальні рівні викидів стабілізуються, кліматична криза, ймовірно, призведе до більш частих екстремальних хвиль у цьому столітті.

1News за темою: Танення льоду у Гренландії підвищило рівень світового океану на 1,2 сантиметра

Нагадаємо, раніше після потужного виверження вулкану у Тихому океані хвилі від цунамі дісталися Антарктиди. Хвиля дійшла до станції висотою 60 см з урахуванням криги, якою вкрита акваторія.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button