Цікаве

Hubble зробив фото двох галактик, які згодом можуть злитися

Hubble зробив фото двох галактик, які згодом можуть злитися

Фото: NASA/ESA
спіральна галактика NGC 5427

Дві галактики простягаються у космосі приблизно на 130 тисяч світлових років. Це приблизно в 1,3 рази більше за ширину Чумацького Шляху.

Космічний телескоп NASA Hubble зафіксував космічне “перетягування канату” між галактиками, яке може призвести до їхнього злиття. Про це повідомляє Space.

На знімку зображена спіральна галактика NGC 5427. Разом зі своєю суперницею, спіральною галактикою схожого розміру NGC 5426, вона утворює пару Arp 271, розташовану на відстані близько 130 мільйонів світлових років від Землі в сузір’ї Діви.

Ці дві взаємодіючі галактики простягаються на відстань близько 130 000 світлових років, що приблизно в 1,3 рази перевищує ширину Чумацького Шляху.

Вони рухаються назустріч одна одній зі швидкістю понад 1 млн км/год. Галактики зустрінуться через 2,5 мільйона світлових років і зіллються через 4,5 мільярда років.

Саму NGC 5426 на зображенні не видно, але її вплив добре помітний. У правому нижньому куті галактики можна побачити смугу газу, пилу і зірок, що віддаляються від NGC 5427. Це результат гравітаційного тяжіння, яке створює “космічний канат”.

Вчені впевнені, що ця взаємодія триватиме ще багато мільйонів років. Що поки що незрозуміло зі спостережень за Arp 271, так це те, чи призведе гравітаційна взаємодія до того, що ці дві галактики зблизяться, зіткнуться і зіллються.

Гравітаційна взаємодія спричиняє обмін газом, що призводить до утворення нових зірок. Багато з них можна побачити в космічному “канаті” з газу і пилу.

Спостереження за взаємодіючими галактиками дає вченим уявлення про те, що станеться, коли Чумацький Шлях і його сусідня галактика Андромеда будуть рухатися разом і зіткнуться в далекому майбутньому.

 NASA/ESA

Раніше повідомлялося, що міністр науки і технологій Джітендра Сінгх заявив, що цього року Індія планує запустити в космос гуманоїдного робота-жінку.

Телескоп Hubble сфотографував галактику розташовану в сузір’ї Фенікса

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button