Цікаве

Hubble зафіксував на одному знімку чотири спіральні галактики

Hubble зафіксував на одному знімку чотири спіральні галактики

Фото: esahubble.org
Скупчення галактик

Зображення є справді цікавим прикладом того, наскільки складно визначити, чи дві галактики насправді знаходяться близько одна від одної, чи це лише нам здається.

Космічний телескоп Hubble зафіксував зустріч чотирьох спіральних галактик. Про це повідомила обсерваторія ESA.

Найбільша галактика на зображенні – NGC 1356, яку можна побачити в правій частині знімка. Ця спіральна галактика розташована на відстані 550 мільйонів світлових років від Землі.

Вона оточена кількома галактиками зі схожою спіральною формою. Над головною галактикою знаходиться космічний об’єкт, відомий як LEDA 467699, а одразу ліворуч від неї – LEDA 95415. Крайня ліворуч від тріо галактик – ще одне скупчення зірок: IC 1947.

Зазначається, що це зображення є справді цікавим прикладом того, як складно визначити, чи дві галактики насправді знаходяться близько одна до одної, чи вони просто такими здаються з нашої точки зору тут, на Землі.

Наприклад, хоча NGC 1356 і LEDA 95415 здаються настільки близькими, що, безсумнівно, повинні взаємодіяти, перша знаходиться на відстані близько 550 мільйонів світлових років від Землі, а друга – приблизно 840 мільйонів світлових років, тобто між ними майже 300 мільйонів світлових років.

Це також означає, що LEDA 95415, швидше за все, не настільки менша за NGC 1356, як нам здається на фото.

 esahubble.org

Раніше повідомлялося, що NASA показало складене зображення далекої галактики, яка виглядає як мерехтливі святкові вогні, а також нагадує барвисту скляну кулю зі снігом.

Телескоп NASA зробив унікальні знімки Урану

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button