Цікаве

Хрін вперше потрапив до Червоної книги України

Домашній хрін, через його нестачу – торік навіть почали промислово вирощувати

Він обов’язковий елемент великоднього кошика. Сало з хріном, запечене м’ясо теж з ним. Хрін до борщу. Хрін з буряком чи в чистому вигляді. Це те, до чого ми звикли. І уявіть, що хрін зникає з нашого столу.

Його занесли до Червоної книги, – інформує 1NEWS.

У списку рослин, що під охороною – хрін великоплідний з’явився вперше.

Це чергова партія свіжовикопаного коріння хрону, що піде на перероблення. Спочатку його добре миють, а потім подрібнюють разом із соком буряка. І вже на виході – всім нам добре знайомий продукт.

Щоправда, до Червоної книги увійшов не цей хрін, а його родич – хрін великоплідний.

Професор Сергій Мосякін каже: візуально розрізнити обидва види хрону можуть тільки науковці. Але поширення червонокнижного хрону в Україні – локальне. Росте лише в притоках Тиси та Латориці, на Закарпатті, та в заплавах Дунаю – на Одещині. І його ареал – швидко скорочується.

Парадокс, але звичний для нас хрін, на відміну від червонокнижного – виявляється – нам фактично чужинець. Його вивели селекціонери. Хоча виробники вже жаліються, що одомашненого хрону в Україні теж бракує.

Домашній хрін, через його нестачу – торік навіть почали промислово вирощувати. Але біологи розрізняють бізнес та науку.

До четвертої редакції Червоної книги увійшло 850 видів рослин та грибів, що потрапляють під охорону. У попередній – було трохи менше. А вилучено – 21 вид. Поміж них водяний горіх плавучий.

Колись південна рослина – через зміни клімату – прийшла на Київське водосховище і вже вкрила мілководдя Дніпра та десяту частину Київського моря.

Джерело: ТСН

Back to top button