Цікаве

Холодні дощі, бабине літо і мороз до -7: якою буде погода у жовтні

Вересень в Україні обіцяє закінчитися холодами, а от у жовтні на нас знову чекає бабине літо.

Найвідоміший народний синоптик країни Леонід Горбань розповів, що спочатку буде холодно і дощитиме, потім потеплішає до +20, а закінчиться місяць навіть нічними морозами, передає 1News.

“Холодний, але сухий жовтень порадує тривалим бабиним літом в середині місяця і засмутить під кінець сильними дощами і нічними морозами”, – сказав він.

За його словами, прохолода прийде вже з перших днів і посилиться холодними дощами 4-5-го числа. Але до кінця першої десятиденки потеплішає, а до середини місяця погода стане майже вересневою: вдень до +20 тепла, сухо і сонячно.

Свято Покрова Богородиці (14 жовтня), всупереч народним прикметам – “до обіду літо, після обіду – зима” – виявиться найтеплішим днем жовтня. У цей день температура може бути вище 20 градусів.

“Однак уже через день-два погода різко зміниться: температура впаде більше ніж на 10 градусів, до шести-восьми вдень, налетять холодні дощі, до 20 жовтня на півночі і сході країни можуть бути нічні заморозки. Глибока осінь прийде після 25 жовтня, коли циклон з півночі принесе короткочасні, але відчутні морози – дві-три ночі може бути до семи градусів нижче нуля. Опадів цими днями не очікується. До кінця місяця знову потеплішає до 8-10 градусів вдень, але ненадовго: вже дихає холодом листопад”, – сказав Горбань.

В Україну прийшла осінь

  • Літо в Україні видалося дуже спекотним, але варто було йому закінчитися, і відразу ж, з перших днів вересня в країні різко похолодало, йшли дощі, але потім погода знову налагодилася.
  • З другого тижня вересня прийшло бабине літо – стало тепло, але, звичайно, не по-літньому. Традиційно має потеплішати ще і в жовтні.
  • Водночас вчені розглядають три сценарії, за якими змінюватиметься погода у світі. За найімовірнішого Україну очікують посухи та сезонні потопи.

Джерело: Сьогодні

Back to top button