Цікаве

Хеллоувін 2020: цікаві факти, про які ви могли не знати

Напередодні Дня всіх Святих ми вирішили розповісти цікаві факти про свято. Хеллоувін – це не лише костюми, жахливі історії та шабаш. 

1News розповідає найцікавіше: звідки родом День Мертвих, чому страшна тиква називається “ліхтар Джека” та в чому символізм чорного кота.

1. Хелловін – це один з найдавніших свят, що існує вже близько 2000 років.

2. Хелловін має й інші назви: Переддень дня всіх святих, Самайн, Свято мертвих, День мертвих.

3. Батьківщиною Хеллоуїна традиційно вважається Ірландія.

4. Коли християнство прийшло в Англію і континентальну Європу, 1 листопада стало називатися «Днем всіх святих» і було присвячено тим святим, у яких немає свого особливого дня для вшанування. У цей день служилась так звана «меса всіх святих», а ніч перед нею стала називатися «Переддень дня всіх святих» – All Hallows E’en, скорочено – Hallowe’en. До речі, коректне написання назви свята – саме таке, а не звичне Halloween.

5. Коли римляни завоювали Англію, вони поєднали традиційне місцеве свято Самайн зі своїми власними – святом врожаю Помона і вшануванням мертвих фарелій.

6. Образ кішки тісно пов’язаний зі святом Самайн і надалі з Хелловіном. У стародавні часи друїди під час святкування Самайна спалювали кішок, часто в плетених клітках. Це було частиною їх магічного обряду.

7. Традиція одягатися привидами, монстрами і іншою нечистю також пішла з кельтських повір’їв. Вважалося, що якщо переодягнутися демоном або духом, то можна таким чином замаскуватися, і справжні духи не помітять тебе.

8. Оскільки протестантська Англія відкидала католицькі традиції і католицькі свята, ритуал святкування Хелловіна тут міцно асоціюється з святкуванням Ніч Гая Фокса (англ. Guy Fawkes’ Night), також відома як Ніч вогнищ. 5 жовтня англійці відзначають Ніч Гая Фокса в пам’ять про страту натхненника вибуху будівлі Парламенту в 1605 році.

9. Вважається, що традиційні кольори Хеллоуїна – помаранчевий і чорний, тому що помаранчевий асоціюється з урожаєм, а чорний – зі смертю.

10. Від самого початку чорні кішки вважалися захисниками відьом від темних сил.

11. Близько 99% гарбузів продаються перед Хелловіном і використовуються для створення «ліхтарів Джека».

12. «Ліхтарі Джека» прийшли з ірландської традиції. Тут було прийнято потрошити турнепс, вирізати з них особи і ставити всередину свічку.

13. За легендою, назва «ліхтар Джека» походить від імені молодої людини Джека, який був занадто скупий, щоб потрапити в рай, і надто норовливий, щоб приєднатися до Диявола в пеклі. На втіху Диявол кинув йому тліюче вугілля, який Джек поклав в недоїджений турнепс. Вважається, що Джек так і використовує це вугіллячко, щоб висвітлити собі дорогу і знайти місце свого заспокоєння.

14. За іншою легендою, Диявол покарав скупого Джека за те, що той обманював його кілька разів. За це йому був закритий вхід і в рай, і в пекло. Він був приречений поневірятися по землі і своїм ліхтарем збивати людей з їх шляху.

15. Якщо в Хелловін побачити павука, це означає що хтось із померлих близьких людей прийшов до тебе в його образі.

16. Якщо в Хелловін ви хочете зустріти відьму, то опівночі потрібно вивернути свій одяг навиворіт і йти задом наперед.

17. Слово «witch», відьма, в англійській мові походить від старо-саксонського слова «wicca», що означає «мудра». Найперші відьми шанувалися як заклинателі, знавці медичних трав і провісники.

18. За повір’ям, відьми проводять одне зі своїх зібрань, шабашів, в Хелловін.

19. Сова – це поширений символ відьми. В Середньовічній Європі сови вважалися втіленням відьом, а крик сови був поганим знаком. Це означало, що хтось скоро помре.

20. Пугала, як частина традиції Хелловіна, є пряме відношення до сільськогосподарських корінних свята.

Джерело: Цікаво Знати

Back to top button