Цікаве

HDMI кабель — види, особливості, критерії вибору

При покупці HDMI кабелю багато покупців вважають, що одна його назва є той головний критерій, на підставі якого можна купити цю річ. Мало хто знає, що в лінійці цієї продукції HDMI кабель може бути різним. Візуально вага вони виглядають практично однаково, але за властивостями характеристики можуть відрізнятися.

HDMI кабель MT-Power Diamond HDMI-HDMI 0.8m, v2.0 3D, UltraHD 4K

Які типи HDMI кабелі сьогодні можна побачити у продажу?

У магазинах сьогодні HDMI кабелі представлені чотирма основними типами.

HDMI Standard

Це стандартний (можна сказати, універсальний) кабель, який підійде для більшості домашніх кінотеатрів та інших пристроїв. З його допомогою можна переглядати відео як Full HD з роздільною здатністю 1080i (співвідношення сторін — 16:9) або 720p (будь-яке співвідношення сторін). Такий тип кабелю вважається універсальним для більшої частини HD-медіаплеєрів, супутникових/кабельних трансляцій та цифрового мовлення.

HDMI High Speed

Для підключення до телевізора цей стандартний високошвидкісний кабель з підтримкою 4К підходить ідеально, але для підключення сучасних консолей та комп’ютерів, що передають за секунду понад 60 кадрів, він не найкращий варіант. Максимум, що здатний кабель цього, це передача трохи більше 30 кадрів.

Високошвидкісний Premium High Speed

Це HDMI-кабель преміум-класу, здатний передавати відеопотік з роздільною здатністю до 4К при частоті оновлення екрана не більше 60 Гц. Тому будьте уважні при виборі кабелю для монітора з частотою понад 60 Гц, навіть якщо він і підтримує 4К. У цьому випадку вам краще вибрати надшвидкісний кабель HDMI.

Надшвидкісний Ultra High Speed

Цей стандарт HDMI підходить до пристроїв, що підтримують 4К та функціонують із частотою оновлення до 120 Гц. Кабель цього стандарту також підходить для передачі відео 8K з частотою 60 Гц.

Особливості використання HDMI кабелю та можливі проблеми

HDMI кабель Oehlbach SL XT-HS Shape HDMI 1.5m, v1.4, 3D, UltraHD 4K

Отже, ви вирішили купити кабель HDMI, ціна вам видалася прийнятною, і ви взяли перший кабель, який вам запропонував продавець. Допустимо, він був потрібен для підключення телевізора до мультимедійного пристрою. Якщо при підключенні ви бачите зображення на екрані, вам пощастило, швидше за все, ви вибрали кабель HDMI Standard, як кажуть, приємного перегляду!

Ви отримаєте картинку на екрані навіть у випадку, коли телевізор не має підтримки 4К, але цей формат підтримує ваш мультимедійний пристрій, а кабель HDMI здатний пропускати 4K-контент. Якщо вибраний кабель не підтримує формат 4К, ви побачите порожній екран.

Якщо ви хочете потайно (внутрішньо) прокласти кабель між двома пристроями, вам знадобиться спеціальний провід, що має захист від перенапруги і стрибків напруги, що може призвести до замикання та займання проводки. Вибір кабелю HDMI для прихованої проводки — не найкращий варіант. У цьому випадку вам необхідний провід класу захисту CL2 або CL3, що витримує напругу 150 або 300 Вт відповідно.

При підключенні пристроїв, наприклад, у різних кутах кімнати, потрібно мати кабель HDMI великої довжини. Однак, чим більша його довжина, тим більша ймовірність через перешкоди отримати неякісний сигнал. Найкращий варіант —зробити вибір на користь оптоволоконного кабелю, тим більше, що серед них є моделі до 50 м завдовжки. Також можна скористатися активним кабелем HDMI з наявністю вбудованого підсилювача сигналів.

Вибираючи кабель HDMI, не варто орієнтуватися на його вартість, критерії вибору — це його пропускна спроможність та доступний формат даних. Так наприклад:

  • високошвидкісний кабель вам знадобиться для перегляду даних у форматі 4К при 120 Гц, підійде і кабель з підтримкою HDR;
  • для перегляду контенту 4К із пристрою із частотою до 60 Гц підійде Premium High Speed;
  • 8К та 4К при 120 Гц — вибирайте виключно Ultra High Speed;
  • Базовий кабель Standard — для FullHD із частотою 120 Гц.

Інтернет-магазин компанії Шоутайм пропонує купити HDMI кабель в Києві та Україні за прийнятною вартістю, від різних виробників, з доставкою замовлення в будь-який куточок нашої країни. Відмінна якість та доступність ціни — головна перевага асортименту, представленого в нашому магазині.

Back to top button