Цікаве

Гральний бізнес виходить з тіні: перші плоди легалізації та боротьба з чорним ринком*

На закон про присвоєння офіційного статусу гемблінг-індустрії уряд України покладає великі надії. Так, до держбюджету поточного року закладена стаття доходів в розмірі 7,4 млрд грн, які будуть розподілені між охороною здоров’я, спортом і культурою. Такі амбітні плани виправдані — після 11 років затишшя, оператори готові платити за захист прав і можливість роботи в відкриту. В свою чергу КРАІЛ і допоміжні держоргани роблять все можливе для повноцінного запуску грального бізнесу — не тільки вдосконалюють умови для всіх учасників процесу, а й проводять зачистку ринку від тіньовиків.

Список компаній-ліцензіатів

Починаючи з лютого, дозвіл на організацію та проведення азартної діяльності отримали 18 компаній. Серед них 4 ліцензії належать підприємствам, готовим відкрити стаціонарні заклади на території готельних комплексів Києва, Харкова, Запоріжжя, Одеси, Сум, Білої Церкви та Полтави. І ще чотири — залам зі слотами. Поки допрацьовується регламент сертифікації обладнання і формується держсистема онлайн-моніторингу, точні дати відкриття не встановлені. Однак, достеменно відомо, що любителі випробувати фортуну зможуть насолодитися грою вже в кінці весни-початку літа.

Крім того, 9 ліцензій отримали оператори, які очолюють ТОП казино онлайн в Україні: «Спейсік» з торговою маркою «Космолот», «Геймдейв» — розробник «Slots City», «Фавбет», ТОВ «Конкуерро» з ТМ «Вулкан», « ФестКазіно » і « Паріматч». Останній бренд також є носієм поки єдиного сертифіката на офіційну роботу букмекерської контори. Ще десятки заявок проходять перевірку на правильність наданої документації. За прогнозами, незабаром список ліцензіатів поповнять такі ресурси з азартними іграми, як офіційний сайт Вулкан 777, ПінАп, ДжокерКазіно та інші.

До слова, саме помилки в поданих документах є найчастішою причиною відмови Комісії-регулятора.

Тіньовикам бій!

У відновленні національного ринку беруть участь багато держструктур. Так, СБУ проводить активну зачистку нелегалів. Тільки в березні були заблоковані 30 віртуальних майданчиків зі слотами й покерними столами, що працюють без ліцензії. Всього ж за рік припинено діяльність більш як 300 подібних ресурсів.

Крім того, прес-служба СБУ постійно доповідає про нові викривальні операції, спрямовані проти незаконних гральних закладів. Наприклад, в квітні вдалося виявити і зупинити роботу мережі клубів в Черкасах, Харкові та Одесі. Всі підприємства використовували одну схему — надавали доступ за закритими дверима і тільки перевіреним клієнтам за попередньою домовленістю з адміністрацією.

Після накладення арешту на майно та інтелектуальну власність, оператори мають право оскаржити постанову протягом 5 днів з моменту його оголошення. Але навіть якщо рішення буде схвалено, припинення судових процесів неможливо.

Нагадаємо, що за відсутність дозволу постачальники азартних розваг несуть адміністративну та кримінальну відповідальність: у разі першого порушення нараховується штраф від 170 до 680 тис. грн, повторного — 680-850 тис. або позбавлення волі.

*на правах реклами

Back to top button