Цікаве

Glovo може купити український сервіс доставки продуктів Zakaz.ua

Іспанська компанія Glovo готується до купівлі українського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua. До угоди сторони готувалися кілька місяців.

Про це повідомляє 1News з посиланням на AIN.UA

За яку ціну купують?

Наразі компанії не коментують угоду. У 2020 році виторг Zakaz.ua склав $85 млн, план на 2021 рік — $128 млн. За даними джерел, подібні компанії купують за ціною 0,5-1 виторгу. В Україні через особливості ринку частіше діє саме перший варіант — 0,5 від виторгу. Також подібні компанії купують за принципом розрахунку виторгу “один конкретний місяць *12”. Виходячи з цього, а також факту, що компанія продовжує зростання на десятки відсотків щорічно, оцінка Zakaz.ua може скласти від $60 млн до $80 млн.

За даними іншого джерела, ціновий діапазон нижчий — від $50 млн до $70 млн.

Чому купують Zakaz.ua?

Купівля Zakaz.ua для Glovo — чудовий шанс зміцнити та швидко масштабувати свій бізнес. Компанія розвиває в Україні доставку, а також почала відкривати dark store.

Відкривати dark store — довго і дорого. Угода дозволить Glovo швидко отримати компанію, яка зможе доставляти товари не зі складів, яких потрібно сотні для великих міст, а з уже існуючих супермаркетів і фактично використовувати вже існуючі напрацювання. Один з інсайдерів ринку допускає, що в плані доставки з ресторанів і магазинів на ринку з’явиться монополіст, перемогти якого буде дуже складно, а може і зовсім — неможливо

Нині Glovo займає лідируючу позицію по доставці з ресторанів, в той час, як Zakaz.ua, за їхніми власними запевненнями, лідер на ринку доставки з супермаркетів. Угода допоможе Glovo акумулювати всі сильні сторони в рамках одного бренду.

Інвестиції Glovo

У Glovo — $1,2 млрд залучених інвестицій. Останню угоду на $500 млн компанія закрила цього року. У своїх інтерв’ю представники компанії не один раз вказували, що для них Україна — великий і важливий ринок, тому вони готові багато інвестувати у зміцнення своїх позицій на ньому.

Вже після вихорду новини на AIN сервіс Zakaz.ua у коментарі dev.ua заявив, що інформація не відповідає дійсності. Там сказали, що постійно ведуть переговори про залучення інвестицій, але не можуть називати умови, учасників і суми, поки таких угод немає.

Back to top button