Цікаве

Гігантські порожнини розривають Всесвіт на частини – вчені

Гігантські порожнини розривають Всесвіт на частини - вчені

Фото: space.com
Гігантські порожнини розривають Всесвіт

Темна енергія може бути викликана тиском гігантських порожнин, які розривають Всесвіт на частини.

Міжнародна група експертів припускає, що гігантські порожнини, що складають більшу частину Всесвіту, можуть бути причиною прискорення розширення Всесвіту. Ці ділянки називаються войдами. Про це повідомляє Space.

Вважають, що вони займають до 80% всього космосу. Решту займає космічна павутина – галактики розміщені у вигляді довгих космічних ниток, а на їхньому перетині утворюються скупчення галактик. Ці безплідні області – великі космічні порожнини, найменші з яких досягають 20 мільйонів світлових років у діаметрі, а найбільші можуть бути понад 160 мільйонів світлових років.

Астрономи припускають, що існують войди розміром понад 300 млн світлових років. Для порівняння діаметр нашої галактики становить лише приблизно 100 тисяч світлових років.

Щодо темної енергії, яку астрономи вперше виявили наприкінці 1970-х років, з’ясували, що вона сприяє тому, що Всесвіт не лише розширюється щодня, а й прискорюється з кожною миттю. Вважається, що космос почав посилено розширюватись приблизно п’ять млрд років тому.

Нова дослідницька робота, проведена групою іранських фізиків-теоретиків, стверджує, що темна енергія не просто присутня у войдах, а викликана ними.

Вчені вважають, що ці порожнини постійно зростають і згодом зітруть зв’язки космічного павутиння. Це означає, що порожнини протягом наступних кількох мільярдів років за допомогою темної енергії зливатимуться між собою, утворюючи ще більші структури. В результаті цього процесу галактики розділятимуться, незважаючи на гравітаційне тяжіння між ними.

Раніше повідомлялося, що астрономи за допомогою нових даних космічного телескопа Gaia склали карту життя Сонця і те, як закінчиться його історія.

Астрономи виявили наймолодшу планету в Чумацькому Шляху


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button