Цікаве

Гарбузова каша: в чому користь та найкращі рецепти

Гарбузову кашу можна готувати на сніданок, обід або вечерю. Це відмінне джерело корисних речовин, які так потрібні нашому організму для боротьби з осінньою нудьгою.

Кашу з гарбузом роблять як на молоці, так і на воді, з різними крупами і навіть зовсім без них. У неї можна додати сухофрукти, горіхи, варення, свіжі фрукти або ягоди. 1News розповідає, як смачно приготувати гарбузову кашу.

Гарбузова каша: користь

 

Каша з гарбуза відмінно насичує

Основна користь каші полягає в цілющих властивостях гарбуза. У складі цього овоча міститься багатий вітамінно-мінеральний комплекс, харчові волокна, пектин і ряд корисних сполук.

До складу гарбуза входять всі вітаміни групи В, вітамін А у великій кількості, також Е, РР, К, Т. Мінеральний склад представлений калієм, фосфором, кальцієм, цинком, залізом, марганцем, фтором, кобальтом, міддю.

Гарбузова каша відмінно насичує. Завдяки крупі, яка міститься в каші, вона протягом тривалого часу буде забезпечувати наш організм енергією.

Гарбузова каша містить мало калорій – близько 150 ккал на 100 г. Не варто додавати занадто багато цукру, це переб’є смак гарбуза, а також додасть зайві вуглеводи і калорії.

Гарбузова каша з пшоном

 

Каша з гарбузом і пшоном на молоці

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 1 склянка пшона
  • 3 склянки води
  • 2 склянки молока
  • 1 ст.л. цукру

Спосіб приготування:

  1. Гарбуз очисьте від шкірки і насіння, наріжте дрібними кубиками і посипте цукром. Після виділення соку поставте на повільний вогонь і відваріть до розм’якшення.
  2. Пшоно промийте, просмажте на сухій сковороді і залийте окропом.
  3. Коли вода вбереться в крупу, влийте кипляче молоко і варіть на мінімальному вогні до повної готовності.
  4. Змішайте гарбуз з пшоняною кашею, додайте цукру, доведіть до кипіння і подавайте.

Гарбузова каша на воді пісна

 

Каша з гарбуза і рису на воді

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 250 г гарбуза
  • 350 мл води
  • 1 ст.л. цукру
  • дрібка солі
  • 50 г рису

Спосіб приготування:

  1. Натерти гарбуз на тертці, скласти в каструлю і додати промитий рис.
  2. Залити гарбуз і рис водою, щоб рідина їх злегка покривала. Додати сіль і цукор.
  3. Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити, накривши кришкою, при слабкому кипінні. Кашу треба помішувати, щоб вона не підгоріла.

Гарбузова каша пп

 

Каша з гарбузом і рисовими пластівцями

Інгредієнти:

  • 500 мл знежиреного молока
  • 250 г рисових пластівців
  • 70 мл води
  • 0,5 ч. л. солі
  • 2 ст. л. фруктози
  • ванілін
  • 1/3 склянки родзинок
  • 1 кг гарбуза

Спосіб приготування:

  1. Пластівці або промитий рис залити водою і молоком, додати фруктозу, сіль і ванілін. Довести до кипіння.
  2. Очищений гарбуз натерти на тертці, додати до рису, що закипів, разом із промитим ізюмом.
  3. Накрити кришкою і варити на середньому вогні, періодично помішуючи, близько 20 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.

Гарбузова каша з рисом і пшоном

 

Каша з гарбузом, рисом і пшоном

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 1 стакан круглого рису
  • 1 склянку пшона
  • 1 стакан молока
  • 1 стакан води
  • 2-3 ст.л. цукру
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • трохи солі

Спосіб приготування:

  1. Промити крупи до прозорої води.
  2. Залити рис і пшоно склянкою теплої води і залишити для набухання на годину.
  3. Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими кубиками.
  4. Через годину гарбуз помістити в каструлю, залити склянкою води, додати дрібку солі і варити на середньому вогні під кришкою до розварювання каші. Коли м’якоть буде готова, її можна потовкти до стану пюре.
  5. Стакан молока довести до кипіння, вилити в каструлю з гарбузом.
  6. З круп злити зайву воду і додати їх у каструлю, всипати цукор. Варити кашу до повної готовності рису і пшона. Не забувайте регулярно перемішувати вміст, щоб страва не пригоріло.
  7. Коли пшоняна каша з гарбузом і рисом буде готова, в каструлю додати ложку масла, перемішати, накрити кришкою і залишити на 10-15 хвилин. Якщо каша здасться густою, можна долити гаряче молоко.

Гарбузова каша: рецепт в мультиварці

 

Рисова каша з гарбузом в мультиварці

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

  • 300 г свіжого гарбуза
  • 1 мірна чашка круглого рису
  • 2 мірні чашки молока
  • 3 ст.л. цукру
  • 1 мірна чашка води
  • сіль
  • 30 г вершкового масла

Спосіб приготування:

  1. Очищений гарбуз нарізати або натерти на тертці.
  2. У каструлю від мультиварки покласти нарізаний гарбуз, додати шматочок вершкового масла, налити 1 мультистакан холодної води.
  3. Включити режим “Випічка” на 20 хвилин. За бажанням подрібнити готовий гарбуз в пюре.
  4. Додати ретельно промитий рис, сіль і цукор.
  5. Тепер влити молоко і ретельно перемішати. Включити режим “Молочна каша” або “Тушкування”, готувати протягом години.
  6. У готову гарбузову кашу додати шматочок масла.

Джерело: Сьогодні

Tags

Останні новини

Back to top button
Close
Close