Фахівці повідомили – які крупи найкорисніші
Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила перелік найкорисніших круп, пише інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.
При цьому фахівці відзначили, що крупи мають становити не менше 40% від денного раціону людини, оскільки в них містяться незамінні вітаміни і мікроелементи.
Перше місце в рейтингу займає гречка. Вона служить джерелом рослинного протеїну, антиоксидантів і повільних вуглеводів. Груба клітковина, якою багата гречка, допомагає виводити надлишки холестерину. Крім цього, вживання цієї крупи знижує ризик розвитку цукрового діабету.
Другим у рейтингу виявився рис. Він містить цинк, який здатний захистити і відновити шкіру і слизові. Однак цей елемент присутній тільки в буром рисі. Решта корисні речовини, в тому числі фосфор, магній, цинк, вітаміни групи В і клітковина, містяться в лушпинні зерен. Саме з цієї причини очищений білий рис стає лише джерелом вуглеводів.
Топ-трійку замикає цільнозернова вівсянка. Ця крупа багата білком, корисними мікроелементами, вітамінами і грубою клітковиною. Вона захищає судини людини від надлишків холестерину. Крім цього, вона зміцнює імунітет, а також покращує стан шкіри і волосся.
Четверте місце фахівці привласнили булгуру, який є джерелом вітамінів К, Е і групи В. Також у ньому міститься бета-каротин, магній, кальцій і залізо.
П’ятірку лідерів рейтингу замикає кукурудзяна крупа. За даними ВООЗ, її виділяє відсутність у складі глютену.