Цікаве

Фахівці назвали продукти, які знижують ризик розвитку захворювань серця

Щорічно близько 610 000 людей вмирають від хвороб серця, що становить 25% всіх смертей в США. Щороку у 735 000 чоловік трапляється серцевий напад; це перша проблема з серцем для 525 000 з них. За даними Американської кардіологічної асоціації, щорічні витрати на серцево-судинні захворювання та інсульт оцінювалися в 351,2 млрд доларів 2014-2015 роках, пише 1NEWS з посиланням на Жіночий Світ.

Вона також повідомляє, що 116,4 мільйона американців мають високий кров’яний тиск і що хтось помирає від інсульту кожні 3,7 хвилини. Люди з високим тиском, діабетом, відсутністю фізичної активності, з надмірною вагою або ожирінням мають найбільший ризик.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань, 10% населення США страждає діабетом, і до 95% з них мають діабет 2 типу. Симптоми можуть розвиватися протягом кількох років, і їх буває важко впізнати: коли ваша підшлункова залоза виробляє інсулін, клітини не реагують, що підвищує рівень глюкози в крові.

Хоча багатьом діагноз ставиться в 45 років або пізніше, зі зростанням показників дитячого ожиріння також зріс і рівень діабету 2 типу у молодих людей. З 10 основних причин смерті в США хвороби серця і діабет є провідними факторами в п’яти. В останні кілька десятиліть вчені зосередилися на тому, як зменшити ризик розвитку цих станів.

Зворотній зв’язок між кисломолочними продуктами і захворюваннями серця

Два недавніх дослідження продемонстрували зворотну залежність між кількістю щодня споживаних ферментованих молочних продуктів і розвитком серцево-судинних захворювань. Аналогічний зв’язок був виявлений ​​в дослідженнях, присвячених аналізу впливу раціону на чоловіків і жінок.

Дослідження проводилися двома різними командами. Перше було завершене вченими з Університету Східної Фінляндії і опубліковане в середині 2018 року в Британському журналі харчування. У ньому вивчалося питання, чи мають ферментовані молочні продукти захисні ефекти при серцево-судинних захворюваннях.

Вони порівняли вплив ферментованих і неферментованих молочних продуктів на 1 981 людину в дослідженні фактора ризику ішемічної хвороби серця в Куопіо; ні у кого з них її не було на початку дослідження. Вчені реєстрували смертельні і несмертельні проблеми з серцем і споживання їжі, включаючи ферментовані і неферментовані молочні продукти, протягом середнього періоду спостереження в 20 років.

Вони виявили, що у тих, хто споживав найбільшу кількість ферментованих продуктів, ризик серцево-судинних захворювань був на 27% нижчий; це контрастувало з тими, хто споживав найбільшу кількість неферментованих молочних продуктів і мав ризик серцево-судинних захворювань на 52% вище. У цьому дослідженні молоко було найбільш часто споживаним неферментованим продуктом.

Автори недавнього дослідження, опублікованого в The Journal of Nutrition, також проаналізували взаємозв’язок між ферментованим молочними продуктами та серцево-судинними захворюваннями, на цей раз у населення Австралії. Використовуючи австралійське дослідження жіночого здоров’я, дослідники відібрали 7633 жінок без серцево-судинних захворювань і стежили за ними протягом 15 років, використовуючи опитування для визначення споживання їжі і самостійної оцінки результатів.

Вони виявили, що високе споживання йогурту і кисломолочних продуктів було пов’язано з більш низьким ризиком серцевих захворювань. Вони визнали, що в попередніх дослідженнях цей зворотній зв’язок з ризиком був виявлений. Однак в минулому виміряним результатом була смертність, на відміну від поточного дослідження, в якому вимірювався початок діагностування серцево-судинного захворювання.

Також варто відзначити, що типи неферментованих молочних продуктів, включених у дослідження, включали різні молочні продукти, такі як цілісне, зі зниженою жирністю, знежирене, соєве і ароматизоване молоко.

Зв’язок з діабетом 2 типу не виявлено в австралійському дослідженні

В австралійському дослідженні, що оцінює вплив ферментованих і неферментованих молочних продуктів на здоров’я жінок, дослідники також розглянули діабет 2 типу. З жінок, у яких на початку дослідження не було діабету, у 9,2% (701) захворювання розвинулося протягом 15-річного періоду спостереження.

Дослідники виявили, що жінки, які їли найбільшу кількість йогурту, мали найнижчі скориговані шанси діабету 2 типу в порівнянні з тими, хто їв найменше. Однак, як тільки дані були скориговані з урахуванням інших дієтичних змінних, поряд із загальним споживанням енергії, зв’язок перестав бути істотним.

Ті, хто їв найбільше йогурту, споживали в середньому 114 грамів в день. Для порівняння, баночка йогурту Yoplait містить 6 унцій або 170 грамів. На етикетці вказано, що одна порція цієї марки важить 3,5 унції (100 грам).

Однак, як повідомляє дослідницька група з Гарвардського університету, «…споживання більшої кількості йогурту пов’язано зі зниженим ризиком діабету 2 типу». Команда досліджувала 194 458 чоловіків і жінок протягом 3 984 203 людино-років і виявила, що йогурт не збільшує ризик діабету 2 типу, а, навпаки, споживання однієї порції в день знижує ризик захворювання.

Відмінності сирого і пастеризованого молока

Хоча автори австралійського дослідження виявили, що жінки, які пили найбільшу кількість неферментованих молочних продуктів, мали більш міцний зв’язок з серцево-судинними захворюваннями, як я вже згадував, дані були засновані на жінках, які регулярно пили кілька видів молока, в тому числі жирне, нежирне і соєве. У зв’язку з цим я вважаю важливим зазначити, що дані дослідження «Проспективна урбаністична епідеміологія в сільській місцевості» (PURE), опублікованого в The Lancet, показують зовсім інші результати.

PURE було великим багатонаціональним дослідженням за участю людей з 21 країни на п’яти континентах. Вчені порівняли споживання цільних жирних молочних продуктів з показниками серцево-судинних захворювань і смертності. Вони збирали записи протягом 15 років і виявили, що, коли люди їли тільки жирні молочні продукти, у них знижувався ризик смерті і серйозних серцевих захворювань.

Однак не всі жирні молочні продукти створені однаково. Урядові установи США, такі як Управління з контролю за продуктами і ліками і Міністерство сільського господарства, стверджують, що споживання непастеризованого сирого молока може бути запорукою хвороб і смерті.

Але причина, по якій молочні продукти пастеризуються і нагріваються для знищення бактерій, полягає в тому, що без цього бактерії часто потрапляють в молоко в результаті жахливих умов утримання в інтенсивній відгодівлі худоби по замкнутому циклу (CAFO), де корови живуть і роблять молоко. Переважна більшість молока в США виробляється на CAFO і пастеризується.

Передбачається, що корови їдять і переварюють траву, але в CAFO їх годують генетично модифікованими зернами і соєвими продуктами і часто позбавляють сонячного світла. Вони також живуть в екскрементах, в яких вони стоять, поки робітники не приберуть територію. Незважаючи на те, що корови проходять санітарну очистку перед доїнням, тваринам дають антибіотики для захисту від інфекцій і боротьби з ними, а молоко пастеризують, щоб убити бактерії.

Однак мертві бактеріальні білки залишаються в молоці. Коли ваше тіло перетравлює ці чужорідні білки, це може викликати алергічну реакцію. З іншого боку, корови, вирощені на траві, виробляють високоякісне молоко і сироватковий білок, знижуючи алергічний ефект, який відчувають деякі люди.

Пастеризація руйнує багато цінних поживних речовин, що містяться в коров’ячому молоці, деякі з яких важливі для перетравлення, що призводить до проблем з травленням, які можуть виникнути при споживанні молока або сиру.

Йогурт має більше переваг

Результати австралійських і фінських досліджень підтвердили, що кисломолочні продукти можуть захистити вас від хвороб серця. Ці продукти містять кефір і йогурт, де присутні живі бактерії. Юрки Віртанен, ад’юнкт-професор епідеміології харчування в Університеті Східної Фінляндії, сказав Newsweek:

«Наші результати і результати інших досліджень показують, що ферментовані молочні продукти можуть бути корисними для здоров’я в порівнянні з неферментованими. Тому варто споживати більше кисломолочних продуктів, таких як йогурт, кефір, сир і кисле молоко. Деякі з позитивних ефектів можуть бути пов’язані з впливом на кишкову мікробіоту».

Більшість йогуртів підсолоджені цукром і фруктами, але в інших країнах йогурт змішують з лимоном, часником, кмином і оливковою олією. Його можна використовувати в якості основи для соусів і овочів, а грецькі йогуртові соуси і заправки для салатів стають все більш популярними.

Якщо ви їсте йогурт, щоб оптимізувати кишкову флору, краще уникати магазинних марок, які мають більше спільного з цукерками, ніж з дієтичним харчуванням. Шукайте органічний йогурт, приготований з 100% цільного молока, а не знежиреного або молока зі зниженою жирністю. Ви також можете почати готувати йогурт вдома.

Як я вже писав раніше, йогурт – найкращий продукт для боротьби із запаленням, яка може відбуватися, коли він впливає на кишкові бактерії. Споживаючи домашній йогурт, ви можете контролювати інгредієнти, покращувати його корисні властивості і надавати продукту смак.

Можна легко додати свіжі ягоди або краплю улюбленого соку в готову страву. У порівнянні з пастеризованими видами, йогурт, приготований з сирого молока, гущі набагато корисніший.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags
загрузка...

Related Articles

Back to top button
Close