Цікаве

Фахівці назвали кількість овочів і фруктів на день для довголіття

Правильне поєднання фруктів і овочів в день може наблизити до довголіття. До такого висновку прийшли вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Чана, пише 1NEWS з посиланням на ukrhealth.net.

У дослідженні взяли участь понад 100 тис. осіб. Інформацію про їх харчування збирали кожні два-чотири роки протягом 30 років. Вчені включили в огляд і відомості про споживання фруктів і овочів, а також рівень смертності з 26 досліджень, які проводилися в 29 державах Північної і Південної Америки, Європи, Азії, Африки та Австралії.

Результати дослідження продемонстрували, що регулярне споживання фруктів і овочів здатне знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і раку, що є ключовими причинами передчасної смерті. За даними вчених, нормою для людини є п’ять порцій фруктів і овочів в день. Зазначається, що співвідношення фруктів до овочів має становити 2:3, повідомляє Американська організація охорони здоров’я.

“Ця комбінація, найімовірніше, дає максимальну користь з точки зору профілактики небезпечних хронічних хвороб і порівняно досяжна для населення”, – пояснив провідний автор дослідження доктор медичних наук Дон Ван.

Подібний обсяг овочів і фруктів, за словами вчених, знижує ризик розвитку раку на 10%, захворювань серця і судин – на 12%, респіраторних хвороб – на 35%, а ризик смерті незалежно від причин – на 13%.

При цьому не всі фрукти і овочі однаково корисні, підкреслили фахівці. Наприклад, за їхніми словами, крохмалисті овочі (картопля, горох і кукурудза), а також фруктові соки не здатні знизити ризик смерті або розвитку окремих хронічних захворювань.

Найбільш корисними, на їхню думку, є зелені листові овочі:

  • шпинат;
    • рукола;
    • брюссельська капуста.

Крім того, корисні рослинні продукти, багаті бета-каротином і вітаміном С:

  • цитрусові;
    • абрикос;
    • диня;
    • морква.

 

 

 

Back to top button