Цікаве

Експерти стверджують, що глобальне потепління відбувається з безпрецедентною швидкістю

Таким є висновок Міжурядової групи експертів з питань клімату (IPCC) ООН, оприлюднений 9 серпня в Женеві, повідомляє 1NEWS з посиланням на golos.com.ua.

Зокрема, в доповіді зазначено, що кліматичні зміни відбуваються в усіх регіонах планети. Багато з цих змін є безпрецедентними, а деякі тенденції, зокрема, зростання рівня океану — незворотними.

Також експерти звертають увагу, що потепління стрімко прискорюється. І середня температура поверхні Землі через викиди парникових газів підвищиться на 1,5°C або 1,6°C вже до 2030-го. Це на 10 років раніше, ніж прогнозували ще три роки тому. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав доповідь «червоним кодом для людства». «Цей звіт має прозвучати похоронним дзвоном для вугілля і викопного палива, перш ніж вони знищать нашу планету», — заявив він.

«Сигнал тривоги оглушує, а докази є незаперечні», — заявив генсек ООН. Він нагадав, що міжнародне співтовариство погодилося утримати глобальне підвищення температури на рівні не більше 1,5 градуса, проте вже найближчим часом, якщо не вжити термінових заходів, цей поріг буде перейдено. «Ми повинні діяти рішуче, щоб не допустити цього», — закликав Гутерріш, повідомляють «Новини ООН». Він зазначив, що напередодні конференції з питань клімату, яка відбудеться в Глазго в листопаді, всі країни, а особливо ті, що входять до «Групи двадцяти», повинні підтвердити свою прихильність боротьбі зі зміною клімату, в тому числі приєднатися до коаліції «нульових викидів».

«Цей звіт — твереза оцінка того, якою буде реальність в найближчі десятиліття, — сказав співголова робочої групи експертів Валері Массон-Дельмот. — Тепер ми маємо набагато чіткішу картину минулого, сьогодення і майбутнього клімату Землі, що дуже важливо для розуміння того, куди ми рухаємося, що ми ще можемо зробити і як нам слід підготуватися до майбутніх змін».

Згідно з прогнозами вчених, а авторами доповіді виступили 234 експерти з 66 країн, найближчими десятиліттями кліматичні зміни набиратимуть обертів в усіх регіонах планети, зокрема, збільшаться періоди тривалої спеки і скоротяться холодні сезони, від чого найбільше постраждає сільгоспвиробництво та істотно зросте навантаження на систему охорони здоров’я. Окрім того, збільшиться кількість опадів у високих широтах, що призведе до серйозних повеней у регіонах, які раніше не знали такого лиха. Натомість зменшиться кількість опадів на території більшої частини субтропіків, що спричинить засуху. Також вчені прогнозують підняття рівня моря, танення вічної мерзлоти, скорочення льодовиків в Арктиці та інші катастрофічні для планети зміни.

 

 

 

Back to top button