Цікаве

Експерти порадили – як покращити сон

Нічний сон дуже важливий, оскільки він забезпечує відпочинок тілу та розуму. Неможливість заснути вночі може бути справді неприємною та мати багато негативних для здоров’я наслідків, пише 1NEWS з посиланням на Жіночий світ.

Це змушує вас почуватись втомленими увесь наступний день, посилює стрес, викликає головний біль та впливає на загальне функціонування організму.

Ось кілька заходів, яких ви можете вжити, щоб швидше заснути та міцніше спати протягом ночі:

Дотримуйтесь графіку сну. Дотримуйтесь фіксованого графіка сну і лягайте спати в один і той же час кожного дня. Намагайтеся не дрімати вдень, оскільки це може завадити вам заснути вночі. Спробуйте лягати спати рано, не пізніше 22 години, і почніть раніше прокидатись. Якщо ви лягатимете пізно, це може спричинити проблеми з пробудженням наступного ранку, через що ви будете відчувати втому цілий день.

Виконуйте фізичні вправи. Фізичні вправи позитивно впливають на ваш сон. Якщо ви будете виконувати вправи, то відчуватимете фізичну втому, і ваш сон автоматично стане міцнішим. Ви можете робити кардіо вправи, такі як біг, їзда на велосипеді, аеробіка, йога тощо. Також пийте достатню кількість води, щоб ваше тіло було зволоженим.

Уникайте кофеїну. Кофеїн – це стимулятор, який може порушити режим сну. Тому краще уникати кофеїну принаймні протягом чотирьох годин перед сном. Вживання кави підвищує рівень енергії та робить вас більш активними, ускладнюючи засинання. Натомість ви можете піти на чай з лаванди та ромашки, який допомагає зменшити тривогу та лікує безсоння.

Прийміть гарячу ванну або душ. Гарячі душ та ванна допомагають розслабитись та покращують регуляцію температури тіла.

Ароматерапія. Ароматерапія – ще один спосіб розслабитися і спати міцним сном. Аромат таких олій, як лавандова та ромашкова, допомагає впоратися зі стресом та лікує безсоння. Ви також можете запалити свічки з запахом лаванди для кращого сну.

Медитація. Медитація може допомогти зменшити тривожність, яка часто порушує сон.  Вона заспокоює розум, сприяючи хорошому сну без будь-яких стресів. Це також корисно для загального здоров’я вашого тіла.

Зміна харчових звичок. Те, що ви їсте, особливо ввечері, може вплинути на ваш сон. Для перетравлювання вечері потрібно 2-3 години. Якщо протягом цього часу ви будете лежати, це може спричинити дискомфорт або почуття нудоти, що може уповільнити процес травлення у деяких людей. Найкраще зберігати проміжок у чотири години між їжею і сном.

 

 

Back to top button