Цікаве

Експерти порадили – як допомогти організму впоратися зі спекою

Спека — справжнє випробування навіть для тих, хто все своє життя прожив на півдні, пише 1NEWS з посиланням на newsyou.info.

Тому кожному необхідно знати, як допомогти своєму організму справитися навіть з найвищою температурою.

Як все влаштовано?

Гіпоталамус, що знаходиться в головному мозку, — термометр нашого організму. Він виконує наступні функції:

— Збирає дані, що надходять від шкірних температурних рецепторів і органів чуття.

— Оцінює в’язкість крові і її температуру.

— У спеку гіпоталамус відповідає за те, щоб тканини і органи нашого організму не нагрілися до максимального показника і не постраждали. Він також підтримує температуру в межах фізіологічної норми.

До речі, ви помітно полегшите роботу цієї частини головного мозку, якщо в день будете випивати більше 2 літрів води.

Випромінюємо тепло

Щоб поліпшити процес випромінювання (спосіб віддачі тепла тіла за допомогою електромагнітних хвиль), з повітрям повинні стикатися частини нашого тіла. Не випадково влітку хочеться позасмагати на сонечку, не дивлячись навіть на високу температуру повітря. Отже, щоб полегшити собі життя в спеку, потрібно носити відкритий одяг. Не варто забувати і про пози, в яких вам буде найбільш комфортно в спеку: пряма спина, руки і ноги не повинні бути схрещені.

Теплообмін

Поділіться своїм теплом з більш холодним об’єктом. Згадайте, що в спеку приємно притулитися до якогось холодного предмету. Цей процес і називається теплообміном. Перебуваючи в офісі, налийте собі склянку холодної води і перш ніж випити рідину, потримайте її в руках якийсь час. У відпустці, загоряючи на пляжі, покладіть на шезлонг змочений холодною водою рушник.

Спека, зникай!

Випаровування — основний процес віддачі тепла в організмі. У 40-градусну спеку потовиділення — ефективний спосіб охолодження. Однак піт не повинен затримуватися на ділянках шкіри, і тоді велика частина вологи випарується через потові залози.

Вимоги до якісної процесу випаровування:

1. Одяг повинен бути вільним, з легких і світлих тканин, які добре відводять вологу.

  1. Не користуйтесь в спеку тональними та іншими жирними за консистенцією кремами. Однак від сонцезахисного крему відмовлятися не варто.
  2. Приймайте частіше душ, щоб сольовий наліт не закупорював пори.
  3. Не забувайте про головний убір.
  4. Пийте багато рідини.
  5. Підсолюйте їжу, щоб поповнити запас іонів натрію.

 

 

 

 

 

Back to top button