Цікаве

Експерт порадив, як продовжити життя на 10 років

Поради експерта засновані на спостереженнях за звичками людей довгожителів з «блакитних зон», пише 1NEWS з посиланням на ukrhealth.net.

“Блакитними зонами” називають кілька регіонів планети, населення яких відрізняється більш довгою тривалістю життя. Експертка з харчування Федеріка Аматі дала кілька порад про те, як можна продовжити життя на 10 років, дотримуючись принципів, які традиційно підтримуються людьми з місць з високою протяжністю життя.

Одна з порад доктора Фредеріки – харчуватися свідомо, не зловживаючи калоріями. Експертка апелює до досвіду жителів Окінави, Японія, де мешкає найвища в світі частка довгожителів. За словами вченої, серед старожилів острова існує твердження, що їсти потрібно до тих пір, поки ви не відчуєте ситість на 80 відсотків, і не їсти до тих пір, поки вздуется живіт.

“Спроби їсти їжу повільніше, їжа з меншої тарілки, відмова від відволікаючих увагу гаджетів допомагають слідувати даному правилу”, – дала пораду фахівчиня.

Ще одна порада Аматі – щодня вживати рослинну їжу у вигляді фруктів, овочів, цільних круп і бобових. Фахівчиня помітила, що “поєднання цих продуктів допомагає підтримувати імунні та протизапальні функції організму”.

Крім того, вчена радить більше рухатися, особливо «багато ходити пішки», а також контролювати кількість споживаного алкоголю. Іншим важливим для продовження життя умовою є здатність легше переносити стресові обставини, яку людина свідомо тренує, використовуючи спорт та інші практики.

В цілому п’ять способів прожити довше, запропонованих Федерікою Аматі, виглядають так.

  • Велика кількість рослинної їжі.
  • Постійний рух.
  • Помірність в їжі.
  • Мінімальна кількість споживаного алкоголю.
  • Захист від стресів.

Вчена зазначила, що на її погляд здорова дієта і вправи є двома ключовими способами знизити ризик різних захворювань.

 

 

 

 

Back to top button