Цікаве

Екскурсія прихованими символами Києва

Хочете на екскурсію Києвом? Ні-ні, не закривайте одразу цей текст. Ми знаємо відмінний спосіб неспішно прогулятися по центру міста і, заодно, дізнатися багато нового про нього. Не знадобиться навіть екскурсовод, говорить 1News.

 

Адже саме таку ідею невимушеної прогулянки і втілює проект “Шукай!”. Задумка ось у чому: в найцікавіших місцях столиці розташовані маленькі бронзові скульптурки. Але не звичайні, адже кожна з них – це “народний” символ Києва, об’єкт, який у всіх його жителів стійко асоціюється з рідним містом. Крім того, що вони дуже красиві, біля кожної з них є ще й QR-код. Зчитавши його камерою смарфона, ви зможете дізнатися, чому і за які заслуги саме ця річ стала символом столиці.

Адреси скульптурок ми підкажемо, а ось шукати вам все ж доведеться самостійно. Цікаво? Тоді поїхали!

Почнемо з самого смачного. І це – не “Київський торт” (хоча куди ж без нього). Це – котлета по-київськи. Причому, найправильніша, на курячій кісточці. До речі, в ресторанах готелю “Національ” такі котлети з курячого м’яса готували ще на початку XX століття. А ще їх їли за часів гетьмана Скоропадського. Ними ж пригощалися дипломатичні представники держав-засновників ОНН.

Хочете дізнатися більше? Тоді уважно роззирайтеся біля ресторану “Chicken Kyiv” в районі скверу на Городецького та вул. Хрещатик, 15/4.

Далі, звичайно, буде він – “Київський торт”. Так, той самий, який щодня везуть додому десятки тисяч гостей столиці. Той, який почали пекти ще в 1956 році на Київській кондитерській фабриці ім. Карла Маркса (тоді вона ще не стала Roshen).

Подейкують, що рецептура торта стала результатом помилки кондитерів. Смачно вони промахнулися, правда? А ось інші кажуть, що для того, щоб придумати такий торт, знадобилося безліч експериментів. Ми знаємо тільки одне – рецепт коржів тримають у найсуворішому секреті вже більше 60 років.

Більше дізнатися про “Київський торт” зможете, якщо знайдете його скульптурку. Вона ховається поруч з магазином Roshen на вул. Хрещатик 29/1.

Думаєте, на цьому смаколики закінчилися? А ось і ні. Адже є ще київське сухе варення. Так, це зараз такі речі цукатами називають, але в Києві знають, як все було насправді. Тому що ще в кінці XVIII – початку XIX століття його тут виробляли на промисловій основі. Що вже говорити про те, що ще в 1386 році солодощі з Києва слали на весільні банкети литовського князя Ягайла.

Скульптурку сухого варення потрібно шукати на Андріївському узвозі, 2д поруч з Druzi cafe і Dream Hostel.

Після того, як все смачне вже було спробуване, пропонуємо перейти до святого – київських каштанів. Здається, що в місті вони були завжди і всюди. Є навіть припущення, що перший каштан в Києві з’явився ще за часів Петра Могили.

Любов до каштанів в місті була закріплена навіть на гербі – багато років квітуча гілочка була його основним елементом.

Зараз каштанів в місті менше, але ми точно знаємо, де ви зможете знайти один з них. Направляйтеся прямо до Київської міської державної адміністрації на вул. Хрещатик, 36. Адже де ж ще йому бути?

Ще один легендарний символ столиці – київський фонтан Олексія Термена. Ви знали, що в XIX столітті з нього пили воду всі бажаючі?

Шукати скульптурку фонтану потрібно на вул. Володимирській, 40/2 в кафе “Трішки більше”. Уважно дивіться на всі боки!

Далі пропонуємо подивитися на київську плінфу. Це така широка і пласка обпалена цегла. Вона була основним будівельним матеріалом в архітектурі Візантії і в українській храмовій архітектурі X-XIII століть.

Саме із застосуванням плінфи були побудовані Золоті ворота і Софія Київська.

А скульптурку плінфи можна знайти на Воздвиженці на вул. Дегтярній, 6.

А тепер саме час поговорити про транспорт. Ви коли-небудь бачили київський екіпаж? А, між іншим, 120 років тому він наробив багато галасу в столиці. Навіть в газеті написали про сенсаційну появу на Подолі першого самохідного екіпажу – без коней і з двигуном. І прїхалися тоді в ньому три пасажира.

Якщо хочете дізнатися про екіпаж більше, шукайте його скульптурку в Київському Пасажі за адресою вул. Хрещатик, 15/4.

Але і це не все, адже є ще і київський трамвай. Між іншим, в 1892 році він став першим електричним трамваєм в Російській імперії. Курсував від Хрещатика до Подолу по колії довжиною в 1,5 км з інтервалом в 16 хвилин.

Потім, звичайно, протяжність маршрутів змінювалася, і до початку ХХ століття в Києві він став звичним громадським транспортом.

Дізнатися про нього більше і відшукати міні-скульптурку можна біля Gulliver на Спортивній площі, 1.

Всі місця, де розставлені скульптури, вибрані не просто так, розповідає автор проекту “Шукай!” Юлія Бевзенко. Всі вони розташовані в центрі міста в місцях, де гуляє багато людей і є камери відеоспостереження. Нові також будуть з’являтися там.

Все це зроблено заради того, щоб процес їх пошуку перетворився в неквапливу прогулянку містом. Або, навпаки, прогулянка – в квест по виявленню крихітних, але таких знайомих символів Києва.

“Це невимушена прогулянка, а не ситуація, коли тебе заганяють на екскурсію. У кожної скульптурки є легенда і на кожній з них можна загадувати бажання. Дітям цікаво їх шукати, тому є сенс гуляти всією сім’єю, – каже вона, – Біля кожної з них написано, що це за скульптура, її назва, хто її встановив. Також є QR-код – наводите камеру смартфона і потрапляєте на сайт з розповіддю про цей київський символ”.

Бевзенко зізнається, що проект в першу чергу був вигаданий для жителів Києва, для прогулянок і веселого знайомства з історією міста. Хоча всі розповіді про символи доступні англійською мовою. Більш того, в планах автора зробити так, щоб на такі об’єкти можна було натикатися всюди в місті.

Поки міні-скульптурок вісім, але до кінця року з’явиться ще чотири. А от які саме – поки секрет.

Джерело: Обозреватель

Back to top button