Цікаве

Екіпаж китайської космічної станції повернувся на землю

Екіпаж китайської космічної станції повернувся на землю

Фото: Синьхуа

На Землю повернулися Чжай Чжиган, Е Гуанфу та жінка-тайконавт Ван Япін

Найтриваліша пілотована місія в історії китайської космонавтики успішно завершилася.


Китайський космічний корабель Шеньчжоу-13 з екіпажем із трьох осіб успішно приземлився після дев’ятигодинного польоту з національної орбітальної станції Тяньгун. Про це стало відомо у суботу, 16 квітня.


Як випливає з трансляції Китайської глобальної телевізійної мережі (CGTN), апарат, що спускається, приземлився на полігоні Дунфен в автономному районі Внутрішня Монголія на півночі Китаю о 03:57 за Києвом.


До екіпажу корабля входили Чжай Чжиган, Е Гуанфу та жінка-тайконавт Ван Япін. Вони прибули на станцію Тяньгун 16 жовтня 2021 року і пробули на станції шість місяців. Це найтриваліша пілотована місія в історії китайської космонавтики.


 


Наступний екіпаж прибуде на станцію у травні цього року на кораблі Шеньчжоу-14 та пробуде на ній також півроку. Продовольство та обладнання доставить вантажний космічний корабель Тяньчжоу-4 за кілька днів до їхнього прибуття.


Китай має завершити створення повноцінної орбітальної станції у 2022 році. До базового модуля планується ще шість космічних запусків і пристикувати два лабораторні модулі – Веньтянь та Меньтянь.


Загальна вага станції Тяньгун, яка перебуватиме на висоті 400 км, після завершення її будівництва становитиме близько 90 тонн. Вона буде вп’ятеро менша за Міжнародну космічну станцію і буде здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (і до шести при зміні екіпажів). Термін експлуатації космічної станції становить близько десяти років.


Нагадаємо, у 2021 році Китай зробив рекордну кількість космічних запусків – 55. Друге місце посіли США – 51 запуск.


Також стало відомо, що Китай готує модифіковану ракету до запуску у космос. Перший ступінь ракети-носія Чанчжен-8 стане багаторазовим завдяки технології управління ракетною тягою.



 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button