Цікаве

Домашні справи завдають шкоду здоров’ю жінок

Необхідність виконання домашніх справ викликає більше страждань у жінок похилого віку, ніж у чоловіків, передає 1news з посиланням на zdorovia.com.ua.

Цей висновок зробили дослідники з Університетського коледжу Лондона.

Жінки страждають значно більше через необхідність виконувати повсякденні домашні справи, ніж чоловіки, коли вони вступають у літній вік. Їхній організм піддається в результаті виконання цих обов’язків більшому зносу. Дослідники вирішили з’ясувати, як люди похилого віку справляються з такими простими видами активності, як підйом сходами, носіння сумок з магазинів або приготування їжі. Серед осіб старше 70 жінок частіше мали проблеми із виконанням цих основних завдань.

Результати дослідження ґрунтуються на інформації більш ніж 60 000 осіб. Вона передбачає, що існує так звана соціально-економічна диспропорція, внаслідок якої жінки страждали все XX століття. Багато представниць прекрасної статі в дослідженні, що з’явилися на світ до 1960 року, взагалі не ходили на роботу і не отримували вищу освіту. Натомість вони були класичними домогосподарками, тобто виконували важку домашню працю, яка є ще й безкоштовною.

Дослідники вважають, що ця ручна праця наражає жінок на серйозний ризик у плані здоров’я і може сприяти інвалідності, а також зменшити їхню можливість вести відносно незалежне життя в літньому віці. Втім, також наголошується, що диспропорція у справі виконання домашніх обов’язків між чоловіками та жінками останніми роками помітно скоротилася.

 

 

 

 

 

Back to top button