Цікаве

Для лікування хвороб серця створено «живий пластир»

Британські науковці з Імперського коледжу Лондона заявили про винахід «живого пластиру» для серця людини, інформує 1NEWS з посиланням на itmed.org.

Мова йде про гнучкий пластир, який складається з живих стовбурових клітин, що матиме змогу допомогти хворим ефективно подолати наслідки серцевого нападу.

Розмір пластиру – 2х3 см. Виростили його в лабораторії зі зразків стовбурових клітин людини. Передбачається, що після імплантації пластиру він зможе трансформуватися у здоровий серцевий м’яз.

Цей виріб виробляє хімічні компоненти, необхідні для відновлення уражених клітин серця. Лондонські вчені вже розповіли про свій винахід в Манчестері під час роботи конференції, присвяченій серцево-судинним захворюванням. Також вони зазначили, що випробування цього пластиру на лабораторних кроликах були успішними і показали, що він безпечний і ефективний. За інформацією, яку надає Британське товариство кардіологів, перші клінічні випробування на людях повинні відбутися вже цього місяця.

Справа в тому, що серцевий напад дуже шкодить подальшій роботі та нормальному функціонуванню серця. Він відбувається тоді, коли через закупорену артерію блокується приплив крові до серцевого м’язу, через що серце позбавляється кисню, важливих поживних речовин. Це підриває нормальне функціонування серця, воно не може в необхідному обсязі перекачувати кров, що провокує розвиток різних серцевих патологій. Вчені сподіваються, що даний пластир зможе допомогти «залатати» серце та швидко відновитися цьому органу після пережитого серцевого нападу.

 

 

 

 

Back to top button