Цікаве

День вишиванки в Україні 2021: дата та історія свята

Всесвітній день вишиванки 2021 року відзначається 20 травня. Це свято етнічного стилю щорічно випадає на третій четвер останнього місяця весни.

Воно покликане зберегти споконвічний народний звичай українців носити традиційний вишитий одяг. Детальніше про те, як з’явилося і відзначається свято та що символізують кольори вишиванки, розповідає 1News.

Історія Дня вишиванки

Відзначати Всесвітній день вишиванки 2006 року запропонувала Леся Воронюк, студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету.

Дехто зі студентів регулярно носив на пари вишитий одяг, і Леся запропонувала вибрати один день і всім вишом вдягти вишиванки.

Першими акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів факультету, але вже через кілька років День вишиванки стали відзначати по всій Україні й навіть за її межами.

Леся Воронюк була ініціатором Дня вишиванки

 

Як відзначається День вишиванки: традиції

Суть свята – заклик до кожного українця вдягти вишиванку і прийти в ній на роботу чи на навчання, показавши свою причетність до української культурної традиції.

У День вишиванки проходять тематичні концерти, марші, вечірки та ярмарки. А в мережі організовують конкурси найкращих фото вишиванок, якими цього дня діляться не тільки в Україні, а й за кордоном.

Що означають кольори вишиванки

  • Червоний – любов до людей, життя, радість, енергія сонця.
  • Білий – невинність, захист і оберіг від бід і пристріту.
  • Чорний – багатство і благополуччя.
  • Жовтий або золотий – мед і пшениця, достаток, благополуччя, радість.
  • Зелений – колір жінки.
  • Синій – колір неба і води, душевний спокій, зцілення від недуг.

Джерело: Обозреватель

Back to top button