Цікаве

День Весак 2021: історія та значення свята

У травневий повний місяць, який 2021року випадає на 26 число, відзначається День Весак – священне свято для буддистів усього світу.

Вважається, що саме цього дня 2,5 тисячі років тому народився Будда. У День Весак він досяг просвітління, а також залишив світ на 80-му році життя. Про традиції та історію свята розповідає 1News.

Історія Дня Весак

Заклик Будди: “Для того, щоб змінити світ, необхідно змінити природу людини”, – став головним сенсом Дня Весак. У ньому – вся суть того, як можна вдосконалити життя на Землі.

Резолюцією 54/115 від 8 лютого 2000 року Генеральна Асамблея ООН визнала День Весак міжнародним святом і оцінила внесок, який буддизм зробив і продовжує робити в духовний розвиток людства.

Так, ученню Будди про співстраждання, мир та добру волю слідують мільйони людей по всій планеті. У День Весак вони відзначають народження вчителя, просвітлення і перехід в інший світ.

День Весак – священне свято для буддистів всього світу


Як відзначається День Весак

Щорічно День Весак святкують у центральних установах ООН. Як зазначає 9-й генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у своєму посланні з нагоди свята, “святкуючи народження, просвітлення і відхід Господа Будди, всі ми можемо надихатися його заповітами”.

“А в умовах, коли людська родина страждає від напастей, викликаних пандемією COVID-19, нам пригадується зранку: “Оскільки всі живі істоти схильні до захворювань, я теж захворів””, – йдеться в посланні.

Щорічно День Весак святкують у центральних установах ООН

За словами Гутерріша, посил до єднання і служіння іншим людям “важливий зараз як ніколи”, оскільки лише спільно можна зупинити поширення коронавірусу й відновитися після нього.

“З нагоди Дня Весак давайте славити мудрість Господа Будди, проявляючи співчутливість і солідарність відносно до інших і заново налаштовуючись на творення миру в усьому світі”, – закликав генсек ООН.

Джерело: Обозреватель

Back to top button