Цікаве

День святої Анастасії 2021: історія та традиції свята

У понеділок, 4 січня, православна церква вшановує пам’ять великомучениці Анастасії Узорішительниці. Ця свята вважається покровителькою вагітних та всіх невинних в’язнів.

У народі свято відоме як День Анастасії.Жінки при надії в цей час вишивали рушники, які повинні були стати оберегом при пологах. Детальніше про головні традиції, прикмети та свята розповідає 1News.

Хто така Анастасія Узорішительниця

Анастасія народилася в 3 столітті в Римі.Її мати бути таємною християнкою і виховала доньку в своїй вірі. Після її смерті батько примусив Анастасію вийти заміж за язичника Помплія. Свята, не бажаючи порушити обітницю дівоцтва та зберегти чистоту, уникала подружнього ложа, пояснюючи це хворобою.

Переодягнена в жебрачку, вона таємно відвідувала кинутих до в’язниць християн, втішала, вмивала і годувала хворих. Після смерті чоловіка весь спадок вона спрямувала на милосердні справи.

Анастасія Узорішительниця народилася в 3 столітті в Римі

Завдяки дару зцілення і своїй доброті Анастасія допомагала полегшити страждання багатьох в’язнів, за що її називають Узорішительницею.

Дізнавшись про те, що Анастасія – християнка, імператор Діоклетіан наказав її відвести до головного жерця, щоб він схилив її до язичництва чи піддав страти.Але свята була непохитна. Перш ніж відправити Анастасію на тортури, жрець хотів осквернити її: тільки-но він торкнувся святої, сильний біль стиснув йому голову і незабаром він помер.

Анастасія Узорішительниця таємно відвідувала кинутих до темниць християн

Згодом Анастасію морили голодом, але, бачачи твердість її віри, вирішили втопити. Разом із засудженими злочинцями її відправили в море на кораблі з пробоїнами. Коли судно стало йти під воду, в’язням явилася мучениця Феодотія, яка керувала вітрилами і спрямувала корабель до берега.

Більше сотні людей після дива, що сталося, увірували у Христа, і Анастасія хрестила їх. Тоді правитель області наказав стратити святу на вогнищі – так вона прийняла мученицьку смерть 304 року.

Тіло великомучениці залишилося неушкодженим: його поховала християнка Аполлінарія. Коли гоніння припинилися, вона побудувала на місці поховання церкву.

Традиції в День Анастасії

  • Свята Анастасія вважається покровителькою вагітних, тому їй моляться про щасливі пологи.
  • У день пам’яті мучениці жінки при надії вишивали рушники, які служили як оберіг при пологах.
  • Традиційно для вагітних цього дня варили пісну кашу – щоб хвороби обходили стороною.
  • До Анастасії селяни намагалися закінчити всі роботи по дому і почати заготівлю продуктів до Різдва. У День Анастасії зазвичай кололи свиню, щоб спекти ковбаси до святкового столу.
Хмари йдуть проти вітру 4 січня – буде снігопад


Прикмети 4 січня

  • Хмари йдуть проти вітру – буде снігопад.
  • Яка погода на Анастасію, така буде в жовтні.
  • Багато бурульок на дахах – до багатого врожаю.
  • У річках знизився рівень води – до посухи влітку і поганої риболовлі.

Що не можна робити в День Анастасії: забобони

  • Бити тварин – це загрожує хворобами і проблемами з ногами.
  • Займатися будь-якою роботою жінкам – щоб ніхто в хаті не помер.
  • Проколювати вуха – довго не заживуть.
  • Ходити босоніж і в’язати – інакше хтось із рідних може потрапити під арешт.

Джерело: Обозреватель

Back to top button