Цікаве

День святого Фоми 2021: що не можна робити

У вівторок, 19 жовтня, в Україні згідно з церковним календарем відзначається день пам’яті апостола Фоми (у народі – Хоми). Свої іменини святкують Архип, Ніканор, Хома, Іван і Макар.

Вважається, що за певними прикметами цього дня можна дізнатися, якими будуть зима та літо. Що можна, а що не можна робитисьогодні, розповідає 1News.

День Хоми

Православна церква 19 жовтня вшановує пам’ять апостола Фоми,одного з дванадцяти найближчих учнів Ісуса Христа. Святий був родом із Галілеї і займався рибним промислом, поки якось не почув проповіді Спасителя. Він залишив домівку і пішов за своїм Учителем.

На Хому селяни перевіряли свої запаси, підраховуючи, чи вистачить їх на зиму. На знак подяки святому за достаток йшли до церкви і ставили йому свічку.

Православна церква 19 жовтня вшановує пам'ять апостола Фоми

 

Що не можна робити 19 жовтня

Цього дня, як і в будь-яке інше церковне свято, варто особливо уважно стежити за чистотою помислів і намагатися не грішити.

Не можна відмовляти в милосерді, обов’язково треба подати жебракові шматок хліба або іншої їжі. Згідно з народними повір’ями, на Хому не можна лінуватися, готувати вечерю зі свого врожаю, косити та палити траву, а також ходити до лісу: вважалося, що нечиста сила ще активна в цей період.

На Хому в небі можна побачити останні в році купчасті хмари

Прикмети 19 жовтня

  • Безвітряна погода на Хому – до похолодання.
  • Пізній білий гриб – сніг випаде пізно.
  • Сухий сніг випав – до врожайного літа.
  • На Хому в небі можна побачити останні в році купчасті хмари.

Джерело: Обозреватель

Back to top button