Цікаве

День студента в Україні: історія і традиції свята

Цієї суботи, 17 листопада, в Україні відзначатимуть День студента. Це свято, на яке чекають усі студенти країни, щоб відпочити від навчання і розслабитися. Крім того, цього дня студенти миють пам’ятники і навіть катаються на своїх дипломах.

1News розповідає про історію свята.

Історія свята

День солідарності студентів почали відзначати після того, як 16 листопада 1939 року в окупованій нацистами Чехії празькі студенти та їхні викладачі вийшли на вулиці, аби вшанувати річницю утворення Чехословацької держави.

Того дня нацисти вирішили не просто розігнати демонстрацію, але і вбили одного зі студентів — Яна Оплетала. Похорон хлопця, який навчався на медичному факультеті, також не завершився спокійно. Жалобний захід переріс у справжню акцію протесту. У той день десятки студентів були затримані.

17 листопада німці оточили студентські гуртожитки й заарештували 1200 студентів. Усі вони були відправлені до концтабору. Дев’ятьох стратили у в’язниці.

Через три роки, у 1942 році, в Лондоні відбулася Міжнародна зустріч студентів, які боролися проти нацизму. Тоді було ухвалене рішення на честь загиблих щороку відзначати цю дату як День студента.

 

Джерело: Обозреватель

Back to top button