Цікаве

День Петра і Февронії 2021: що не можна робити в свято покровителів шлюбу

У четвер, 8 липня, православні в Україні та інших країнах відзначають День благовірних князя Петра та його дружини Февронії. Ці святі вважаються покровителями християнського шлюбу – їм заведено молитися про мир і любов у сім’ї.

До дня їхньої пам’яті також приурочено святкування Дня сім’ї, любові та вірності. Про традиції та історію свята розповідає 1News.

Хто такі Петро та Февронія

Життя Петра і Февронії описано в “Повісті про Петра і Февронію Муромських”. Святі князі були родом з Мурома, разом вони пережили всі печалі та радості. Февронія зцілила чоловіка від смертельної хвороби, не залишила його після вигнання з престолу і була поряд під час голодних поневірянь.

Вона ніколи нічим не дорікала й не сперечалася з чоловіком, м’яко та ласкаво підказуючи правильне рішення. А Петро не вважав ганебним слідувати порадам дружини, поважаючи її мудрість.

Святе подружжя Петро і Февронія були родом з Мурома

 

У похилому віці благочестива пара прийняла чернечий постриг під іменами Давид і Єфросинія. Їхні монастирі стояли пліч-о-пліч. Померли вони в один день, улітку 1228 року. Усупереч їхній волі, поклали тіла подружжя окремо, в різних монастирях, але наступного дня вони дивним чином возз’єдналися. Поховали їх разом, біля соборної церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Мощі святих спочивають у Свято-Троїцькому монастирі Мурома. Церква канонізувала князів 1547 року.

Що можна робити в День Петра і Февронії: традиції

Святі Петро і Февронія шануються як покровителі шлюбу, любові, сім’ї та вірності, тому в день їхньої пам’яті віряни моляться про велике кохання та щасливе сімейне життя, просять про благословення на шлюб.

В Україні та ряді інших країн 8 липня відзначають День сім’ї, любові та вірності. А згідно з народними прикметами, з дня Петра і Февронії йдуть сорок спекотних днів.

Петро і Февронія шануються як покровителі шлюбу

Що не можна робити в День Петра і Февронії

8 липня не рекомендується працювати по дому, в саду й на городі: побутові справи бажано відкласти.

Також у церковні свята особливо важливо не допускати негативних емоцій: ні з ким не сваритися, не злитися, не думати про погане.

Вінчань на день Петра і Февронії церква не здійснює, проте закохані можуть заручитися.

Оскільки 8 липня триває Петрів піст, під забороною також – вживання м’яса, молока та яєць.

Джерело: Обозреватель

Back to top button