Цікаве

День пам‘яті та примирення 2020: історія та значення дня

Сьогодні, 8 травня, Україна і багато країн світу вшановують День пам’яті та примирення на честь жертв Другої світової війни. Яка історія і значення цього дня пам’яті, а також як відзначається дата в Україні, розповідає 1News.

День пам’яті та примирення: історія свята

День пам’яті та примирення встановлений на честь подій 8 травня 1945 року, який в Європі став датою остаточної перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. “Акт про беззастережну капітуляцію” збройних сил нацистської Німеччини був підписаний Антигітлерівською коаліцією 8 травня о 23:01 по Берліну (або 9 травня за московським часом).

Уже цього дня в містах країн-переможців почалися масові святкування. Масштабне святкування перемоги в боротьбі з нацистською Німеччиною пройшло в Москві на Червоній площі 9 травня 1945 року, в день, коли акт про капітуляцію був доставлений Сталіну. Тому у всіх республіках Радянського Союзу свято Перемоги було встановлено 9 травня.

2004 року, до 60-го ювілею святкування Перемоги у Другій світовій війні, Генеральною асамблеєю ООН була ухвалена Резолюція 59/26 про встановлення Днів пам’яті та примирення 8 і 9 травня на честь героїв, які віддали свої життя в боротьбі з нацистською Німеччиною в 1939-1945 рр. Всім країнам, що входять до складу ООН, було запропоновано в один або обидва з цих днів проводити пам’ятні заходи і шанувати жертв Другої світової війни.

Пам’ятна дата 8 травня була введена в Україні 2015 року. Саме тоді Верховна Рада встановила 8 травня День пам’яті та примирення на честь всіх жертв Другої світової війни, виконавши таким чином рекомендації ООН. В указі президента сказано, що цей пам’ятний день встановлений для “гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму”.

Символом Дня пам’яті та примирення в Україні стали слоган “Ніколи знову” і зображення червоного маку – міжнародного знака пам’яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

День пам’яті та примирення: як відзначають в Україні

На згадку про жертви Другої світової війни в Києві та обласних центрах України 8 травня зазвичай встановлюється почесна варта біля пам’ятників і меморіалів, присвячених увічненню перемоги над нацизмом і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років, а також урочисто покладаються вінки і квіти. У храмах проводяться молебні та служби на честь пам’яті загиблих воїнів.

При цьому 9 Травня залишається державним святом – “День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні”, який отримав свою назву 2016 року. До цього Україна відзначала 9 травня День перемоги, як і більшість країн колишнього СРСР.

А ось у багатьох європейських країнах пам’ятну дату закінчення Другої світової війни відзначають саме 8 травня. Тут свято носить назву “День перемоги над нацизмом”, або ж “День закінчення Другої світової війни в Європі”. У Німеччині ця дата святкується як “День звільнення від націонал-соціалізму і закінчення Другої світової війни в Європі”.

Однак 2020 року в зв’язку з пандемією коронавірусу і оголошеним карантином, який продовжений до 11 травня, в Україні скасовані всі масові заходи 8 і 9 травня до Дня пам’яті та примирення, а також до Дня перемоги, щоб не наражати громадян на ризик зараження.

Джерело: Сьогодні

 

 

Back to top button