Цікаве

День матері 2021 року в Україні: дата та історія свята

День матері в Україні відзначається на державному рівні кожної другої неділі травня. 2021 року він випадає на 9 травня, збігаючись з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Цього дня прийнято вітати матерів, дарувати їм квіти, листівки та подарунки. Про головні традиції та історію свята розповідає 1News.

Історія Дня матері

Ідею відзначати День матері як день єдності в боротьбі за мир на планеті запропонувала активістка з США Джулія Уорд Хоув 1872 року.

1910 року штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом, а 1914-го американський президент Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом всіх матерів. Слідом за США свято стали відзначати і в інших країнах.

Вибір дати свята пов’язують з тим, що травень, коли Природа-мати вдягає свою доньку-Землю в пишне оздоблення зелені та квітів, вважається місяцем Пресвятої Богородиці. У День матері люди висловлюють подяку материнській самопожертві та всіляко вшановують матерів.

Ідея відзначати День матері з'явилася 1872 року в США

 

День Матері в Україні

Вперше День матері в українській громаді відсвяткували 1928 року за ініціативою Союзу українок Канади. 1929 року свято відзначалося у Львові та на Тернопільщині. Пізніше воно стало популярним і в інших регіонах, цього дня організовували концерти та фестивалі на честь матерів.

1939 року керівництво СРСР заборонило свято, і лише 1990-го завдяки зусиллям громадських організацій воно повернулося до України. Згідно з указом президента Леоніда Кучми від 10 травня 1999 року День матері в нашій країні відзначається офіційно кожної другої неділі травня.

Вперше День матері в українській громаді відсвяткували 1928 року

 

Традиції в День матері

У День матері діти вітають своїх мам, дякуючи їм за турботу, любов, терпіння і даруючи їм листівки, квіти й приємні подарунки. Мамам присвячують пісні та вірші, влаштовують на честь них святкові вечори та концерти, відвідують і збираються всією сім’єю за святковою вечерею.

Чоловіки вітають не тільки мам, а й дружин, які подарували їм дітей. У США і Австралії до Дня матері існує традиція прикрашати одяг квіткою: кольоровою – якщо мама жива, білою – в пам’ять про померлу.

У День матері діти вітають своїх мам, дякуючи їм за любов

 

В Італії та Британії до подарунка мамі додають випічку й шоколад, в Австрії в усіх кафе і ресторанах організовують особливе меню для мам. А в Мексиці на месах у храмах співають пісню Las mañanitas, після чого влаштовують обіди на честь свята.

Джерело: Обозреватель

Back to top button