Цікаве

День Григорія Чудотворця 2021: історія та молитва свята

У вівторок, 30 листопада, православні віряни відзначають день пам’яті святителя та богослова Григорія Чудотворця. За життя цей святий був єпископом Неокесарійським.

За прикметами цього дня судять про те, яка буде зима, через що в народному календарі свято відоме як Григорій Зимовказівник. Про те, як його відзначають, розповідає 1News.

30 листопада відзначається день пам'яті святителя та богослова Григорія Чудотворця
Ким був Григорій Чудотворець

30 листопада – день пам’яті святителя Григорія Чудотворця. Він жив у третьому столітті в Малій Азії, в місті Неокесарія. Григорій народився в сім’ї язичників, але, здобувши гарну освіту, почав шукати істину й знайшов її у християнстві.

Праведний і цнотливий спосіб життя Григорія дратував його ровесників-язичників. Із метою зганьбити хлопця вони підіслали до нього блудну жінку, яка вимагала плату за нібито скоєний гріх. Після отримання грошей із нею стався напад, а потім вона зізналася в брехні. За молитвою Григорія біси залишили блудницю.

Пізніше Григорій Чудотворець вирушив у пустелю, де хотів прожити залишок свого життя. Однак йому судилося стати єпископом Неокесарійським. Він прославився безліччю праведних діл, скоєнням чудес, зціленнями, вигнанням бісів, примиренням ворогів.

Що потрібно зробити в День Григорія Чудотворця

У свято варто відвідати богослужіння в церкві й помолитися Григорію Чудотворцю. До нього звертаються з різними проханнями: про дітей і близьких, зцілення, допомогу у важких життєвих обставинах.

30 листопада – останній день осені. Яка погода сьогодні, така й взимку буде, мовить прикмета (звідси назва – Григорій Зимовказівник).

У незаміжніх дівчат існує традиція в ніч на Григорія викликати віщий сон, у якому має наснитися наречений.

У свято варто відвідати богослужіння в церкві та помолитися Григорію Чудотворцю

 

Що не можна робити в День Григорія Чудотворця

Згідно з народними повір’ями, 30 листопада категорично не можна міряти чужі каблучки та будь-які інші речі, вирушати в далеку дорогу, сперечатися й лаятися, стригтися та хвалитися.

Молитва до Григорія Чудотворця

Молитва Григорію Чудотворцю
Джерело: Обозреватель
Back to top button