Цікаве

День апостола Якова 2021: історія свята та заборони

У п’ятницю, 5 листопада, православні в Україні шанують пам’ять Якова Молодшого – апостола від сімдесяти, “брата Господнього за плоттю”. У народі ця дата відома як День Якова.

Наші пращури влаштовували останні проводи осені та заготовляли дрова на зиму. Детальніше про традиції, прикмети та заборони свята розповідає 1News.

Вважається, що Яків був двоюрідним братом Ісуса Христа

Ким був апостол Яків і чому його називають “братом Господнім”

За однією з версій, святий Яків був двоюрідним братом Ісуса Христа; цим він ототожнюється з апостолом від дванадцяти Яковим Алфеєвим. За іншою версією, Яків був сином Йосипа, народженим до його заручення з Дівою Марією (чоловік Марії був удівцем і мав кілька дітей від першого шлюбу). Відповідно до Євангелій від Марка та від Івана брати Ісуса не визнавали Його Месією під час Його служіння.

За переказами, апостол Яків увірував у Христа після воскресіння Спасителя; він шанується як перший єпископ Єрусалима. Протягом 30 років святий проповідував та звершував церковні служби. Близько 62 року юдеї скинули його з крила храму та побили камінням.

У день пам'яті святого апостола Якова варто відвідати церкву та помолитися

Як відзначається День ЯковаУ день пам’яті святого апостола Якова варто відвідати церкву та помолитися, попросивши прощення гріхів. У народі Яків вважався заступником паломників, а також чоловічої роботи, яку потрібно було виконувати цього дня.

На Якова люди остаточно проводили осінь, заготовляли дрова та інші запаси на зиму. “На Якова – ніякого тепла”, – казали в народі. Звертали увагу на листя дуба: якщо не все опало – до довгої зими та пізньої весни.

"На Якова – ніякого тепла", – казали в народі

 

Що не можна робити в День Якова

  • Конфліктувати, лихословити, засуджувати, бажати зла будь-кому.
  • Згідно з повір’ями, 4 листопада не можна також лінуватися, ручатися за сторонню людину, залишатися винним комусь. За прикметою, якщо хлопець не віддасть борги до Якова – наступного року не одружиться.

Джерело: Обозреватель

Back to top button