Цікаве

Cкільки сімей отримало житло за програмою Держмолодьжитла

Оприлюднено результати роботи Держмолодьжитла

22 січня відбувся публічний звіт Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву про виконану у 2018 році роботу і плани на 2019 рік. З оглядом діяльності установи виступив голова правління Сергій Комнатний, розповідає 1News.

Сергій Комнатний, Голова правління Держмолодьжитла

Фрагменти презентації Сергія Комнатного:

Завантажити презентацію у форматі PDF >>>

Загалом за увесь час роботи через житлові програми, що їх реалізовує Держмолодьжитло, забезпечені власним житлом 38 703 українські родини.

Кредитний портфель Фонду на початок 2019 року сягнув 1,28 млрд грн.

2018 року укладено 751 договір з громадянами на придбання власного житла. З них 339 – за програмою «Доступне житло», 299 – пільгового молодіжного кредитування і 113 – пільгових кредитів іншим категоріям (у т.ч. учасники антитерористичної операції, бюджетні працівники, педагоги тощо).

За категоріями громадян, до яких прикута пильна увага суспільства, завдяки програмам Фонду власне житло придбали, починаючи з 2017 року, 445 сімей учасників АТО (з них у 2018 році – 238) і 273 родини внутрішньо переміщених осіб (з них 2018 року – 208).

За рік, що минув, у будівництво залучено 583,8 млн грн інвестицій. З них 240,9 млн грн – кошти місцевих бюджетів, 218,8 млн грн – власні кошти громадян, 87,1 – кошти з Державного бюджету України і 37 млн грн – зі статутного капіталу установи.

Держмолодьжитло ініціює вдосконалення нормативно-правової бази у житловій сфері. Фахівці установи беруть участь у підготовці проектів змін до чинних і розробці нових нормативно-правових актів. Модернізовано, спрощено для громадян і зроблено прозорими умови програм «Доступне житло» і кредитування зі статутного капіталу Фонду. Протягом двох років за участю Держмолодьжитла розроблено 17 нормативно-правових актів: 6 проектів законів України, 12 постанов Уряду. Прийнято 1 Закон України, 4 постанови Уряду, 12 нормативно-правових актів перебувають у роботі.

У співпраці з органами місцевої влади та самоврядування в більшості областей, районів і міст України регіональні управління Держмолодьжитла зараз реалізують 110 регіональних житлових програм: 30 комплексних програм забезпечення житлом жителів регіонів, 47 програм пільгового кредитування молоді, 33 програми забезпечення житлом учасників АТО. Лише у 2018 році прийнято 23 нові місцеві програми.

Налагоджено співпрацю з низкою міжнародних інституцій:

ПРОЕКТОМ РАДИ ЄВРОПИ «ВНУТРІШНЄ ПЕРЕМІЩЕННЯ В УКРАЇНІ: РОЗРОБКА ТРИВАЛИХ РІШЕНЬ»;

ЄВРОПЕЙСЬКОЮ ЕКОНОМІЧНОЮ КОМІСІЄЮ ООН;

УПРАВЛІННЯМ ВЕРХОВНОГО КОМІСАРА ООН У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ В УКРАЇНІ;

ПРЕЗИДЕНТОМ БАНКУ РОЗВИТКУ РАДИ ЄВРОПИ;

ГОЛОВОЮ ПРЕДСТАВНИЦТВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО БАНКУ В УКРАЇНІ;

МІЖНАРОДНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ З МІГРАЦІЇ;

ДИРЕКТОРОМ ПРЕДСТАВНИЦТВА НОРВЕЗЬКОЇ РАДИ У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ В УКРАЇНІ;

ПРОГРАМОЮ РОЗВИТКУ ООН;

ДАНСЬКОЮ РАДОЮ У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ;

ЕСТОНСЬКИМ СОЮЗОМ ЖИТЛОВИХ КООПЕРАТИВІВ;

ІНІЦІАТИВОЮ «ЖИТЛОВЕ ГОСПОДАРСТВО У СХІДНІЙ ЄВРОПІ».

2018 року проведено низку міжнародних заходів, завдання яких – вивчення кращого світового досвіду в житловій політиці, сприяння залученню інвестицій і донорських коштів у програми придбання українцями житла за принципом трьох «Д»: доступних, достойних і достатніх власних осель.

«Основною проблемою для Фонду залишається недостатнє фінансування житлових програм із Державного бюджету України, що не дає змоги забезпечувати житлом десятки тисяч, а не сотні українських родин, і стримує фінансування з місцевих бюджетів, – зазначив Сергій Комнатний. – Ми наполегливо працюємо над тим, щоб житлова політика вийшла на чільні позиції в програмах діяльності як державної влади, так і політичних сил вже у 2019 році».

Також у планах на 2019 рік – сприяння законодавчому закріпленню конституційних прав громадян України на житло. Зокрема, це розробка проекту Закону України «Про стратегію державної житлової політики». А також продовження модернізації нормативної бази житлових програм, супровід внесення на розгляд парламенту проектів законів «Про механізми забезпечення житлом» і «Про орендні будинки».

Активну участь в обговоренні діяльності Державного фонду взяли представники законодавчої і виконавчої влади, недержавних і міжнародних організацій, громадські активісти та журналісти, які висвітлюють питання державної житлової політики.

Це народний депутат України Наталія Веселова, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, віце-президент, виконавчий директор Будівельної палати України Анатолій Дронь, директор представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні Крістофер Мейлі, координатор програми юридичної допомоги Данської ради у справах біженців Айзек Робінсон, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, директор проекту GIZ Маік Маттес, керівник програми ПРООН в Україні Мустафа Саїт-Аметов, заступник представника Агентства ООН у справах біженців в Україні Ноель Калхун, координатор проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» Сергій Марущенко, координатор програми ООН-Хабітат Людмила Олійник, голова секретаріату Української асоціації районних та обласних рад Юрій Андрійчук, фахівець УВКБ ООН Аніта Ронер, радник УВКБ ООН Олександр Хорошавін, голова ГО «Укрмолодьжитло» Євген Ісаєв, заступник голови ГО «Київська міська спілка ветеранів АТО» Антон Колумбет, лідери і представники громадських організацій «Активна громадянська позиція», «Союз переселенців «Мир на долоні», «Програма сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас», «Закарпаття – Донбас», «Право на захист» Наталія Омельченко, Ірина Гладка, Світлана Дроботенко, Костянтин Блажевич, Олександр Галкін, керівник експертної групи з ВПО Олеся Цибулько, менеджер посольства ФРН в Україні Світлана Чернова, правовий аналітик Еліна Шишкіна, представники низки міністерств.

 

У другій частині заходу Сергій Комнатний представив розроблені фахівцями Держмолодьжитла проекти із залучення позабюджетного фінансування житлових програм.

«У ситуації недостатнього фінансування цих програм ми шукаємо можливості задоволення запиту людей на власне житло, – зазначив очільник установи. – Щоб розширити число варіантів вирішення житлового питання громадян, ми активізували роботу із залучення позабюджетного фінансування житлових програм. Така можливість передбачена статутними повноваженнями Фонду. Фахівці Держмолодьжитла розробили низку концептуальних пропозицій, які ми обговорюємо з потенційними донорами. Ці проекти представляємо до уваги суспільства для загального ознайомлення на нашому офіційному сайті».

Джерело: прес-служба Держмолодьжитла

Back to top button