Чим корисні запечені або тушковані осінні овочі: відповідь експерта
Швидше схуднути і корисно, смачно поїсти вийде саме на термічно оброблених овочах. Навіщо термічно обробляти овочі , як краще це робити і які плоди вибрати – розповіла психолог, дієтолог, консультант по здоровому харчуванню Ксенія Рен, передає 1News.
Навіщо взагалі запікати овочі?
Кращі продукти, які одночасно принесуть користь, будуть смачними і не додадуть вам зайвих кілограмів – це овочі. Особливо приготовані в тушкованому, запеченому вигляді або на пару.
В першу чергу в такому вигляді овочі обов’язково слід включати до раціону тим, хто худне, так втрата зайвих кіло буде йти швидше. Атакож термічно оброблені овочі :
- мають низьку енергетичну цінність,
- містять малий відсоток вуглеводів,
- не перевантажують печінку,
- швидко і добре засвоюються.
Так, брокколі і будь-яка інша капуста, буряк та інші овочі, які в сирому вигляді викликають тяжкість в шлунку і метеоризм, при термічній обробці не викличуть такої реакції. Запечені, тушковані або варені овочі не призведуть до загострення гастриту та інших проблем з органами травлення.
А які овочі краще запікати або тушкувати?
Будь-які – всіх форм і видів. Зараз на прилавках ринків і магазинів повно гарбуза, він допоможе зміцнити імунітет, наповнить організм клітковиною, каротином, пектином. У запеченому вигляді гарбуз подобається навіть дітям, також з цього плоду добре готувати суп-пюре.
Серед доступних сезонних овочів зараз баклажани, болгарський перець, кабачки, морква, буряк. Все залежить від ваших смаку і бюджету. Також не забувайте їсти і свіжі овочі, зелень. При проблемах з травленням раціон зі свіжих овочів слід обговорити з дієтологом або гастроентерологом.
Джерело: Сьогодні