Цікаве

Чи правда, що заморожені овочі та фрукти корисніші за свіжі: факти, про які ви могли не знати

Не у всіх є можливість цілий рік їсти свіжі овочі та фрукти: тому заморожений варіант таких продуктів – повноцінна їм альтернатива. У чому користь заморожених плодів і скільки взагалі можна зберігати такі продукти – розповідає 1News.

У чому користь заморожених продуктів

Що довше зберігається зірваний плід, то менше в ньому залишається корисних речовин. Наприклад, особливо потрібний нам взимку вітамін С дуже нестійкий у зовнішньому середовищі, а при нагріванні взагалі швидко руйнується.

Заморожені овочі, ягоди та фрукти теж втрачають частину вітамінів та мікроелементів. Однак показник становить всього 20-30%. Для порівняння: при консервуванні плодів у них руйнується понад 50% корисних речовин.

Також заморожування, на відміну від інших способів зберігання, мінімально впливає на колір, текстуру та харчові цінності продуктів.

При заморожуванні плодів у них повністю зберігаються харчові волокна, тобто клітковина. Саме клітковина – це головна цінність рослинної їжі.

Рослинна їжа корисна у будь-якому вигляді, важливо постійно включати овочі, фрукти, ягоди до раціону. Адже саме дефіцит харчових волокон у харчуванні сучасних людей пов’язаний із ризиком захворювань.

Як довго зберігати заморожені продукти?

Заморожування також продовжує строк зберігання інших швидкопсувних харчових продуктів. Але навіть при заморожуванні у різних продуктів – різні терміни зберігання.

Навіть при заморозку у різних продуктів – різні терміни зберігання

 

А саме :

  • зелень, фрукти та овочі можна зберігати замороженими до 6 місяців
  • рибу, м’ясо, птицю – теж до 6 місяців
  • фарш – 3 місяці
  • приготовлений цілий птах або шматок м’яса – 9 місяців
  • приготовлені шматочки птиці – 1 місяць
  • хліб – 3 місяці
  • морозиво – до 2 місяців.

Як правильно розморожувати продукти?

Розморожувати продукти теж потрібно правильно, це робиться повільно у холодильній камері, переклавши з морозилки в інший відділ холодильника. А не класти в тепло, також слід стежити, щоб тала рідина не забруднила інші продукти.

 

Розморожувати продукти теж потрібно правильно, спочатку перекласти з морозилки в інший відділ холодильника

 

При кімнатній температурі запускаються процеси розмноження мікробів . У разі заморожування бактерії стають неактивними, але думка про те, що холод робить продукт безпечним, є помилковою.

Іншими словами, якщо їжа потрапила в морозильну камеру з будь-якими бактеріями на поверхні, то після відтавання вона, як і раніше, міститиме ті ж самі шкідливі бактерії . Єдиний надійний спосіб позбавитися їх – дотримуватися правил харчової безпеки, зокрема ретельно просмажувати або відварювати харчові продукти після розморожування.

Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ

Back to top button