Цікаве

Чи дійсно нам потрібно 2 літри води на день: відповідь експерта

Деякі люди вважають, що пити менше двох літрів чистої води на день – шкодити здоров’ю, а інших, навпаки, не змусиш випити і склянку. Скільки ж води потрібно пити на день, коли питний режим важливо переглядати і що буде, якщо не випити ті самі горезвісні 2 літри, ми запитали у реабілітолога, фізичного терапевта в галузі неврології та ортопедії Данила Якубовського, розповідає 1News.

Навіщо взагалі пити воду і чи правда, що чим більше – тим краще?

Вода – основний метаболіт організму, важливий компонент обміну речовин, що відбувається в тілі людини. Питання, скільки людині необхідно води на добу розглядають регулярно. І дані досить суперечливі: одні – за те, що багато пити корисно для організму, інші – проти. Взагалі надмірно контролювати кількість випитої води, тобто “вказувати” організму, скільки йому треба пити, не корисно. Адже баланс надходження і виведення рідини з організму (крім випадків сильного дефіциту води, наприклад, якщо організм зневоднений) у здорової людини і так відрегульований.

А хіба кількість випитої води не впливає на якість її засвоєння?

Те, скільки ви вип’єте, на факт, в якій кількості вода засвоїться, не впливає. Вся випита людиною рідина, а не тільки вода, засвоїться.

Якщо є надлишок рідини, то вона виведеться з організму завдяки ниркам і сечовому міхуру. Звичайно, якщо ці органи працюють нормально і людина повністю здорова.

Часто можна почути, що надмірне (або, навпаки, недостатнє) вживання води, що не відповідає клімату, в якому людина живе, або її фізичним навантаженням, може викликати проблеми. Звичайно, завжди є нюанси, тому питний режим має відповідати індивідуальним особливостям людини, її потребам і темпу життя.

Так скільки все-таки води пити за день і чи потрібно додавати лимон?

Якщо захотілося пити, то просто пийте, організму може бути достатньо всього кілька ковтків. Якщо відчуваєте, що мало, – випийте ще, зробіть знову кілька ковтків, коли спрага повернеться. Пити потрібно часто і невеликими ковтками, прислухаючись що “говорить” організм, а не заливати воду в себе насильно. Хочете пити воду з лимоном – пийте, багато хто робить це через те, що лимон нібито покращує метаболізм, допомагає схуднути.

Якщо нема проблем зі шлунком, то можна додати лимон до води

Але в схудненні головне не кількість випитої води і добавок до неї, а корекція споживаної енергії і тієї, що вивільняється. Тому якщо немає проблем з шлунково-кишковим трактом і лимон вам “заходить”, то додавайте. Головне – не займатися самолікуванням, щоб не нашкодити. Якщо в чомусь сумніваєтеся, то завжди запитайте у фахівця. Звичайно, в певних умовах – на тренуваннях, дотримуючись дієти, у спеку – нам хочеться пити більше, і це нормально. Важливо дослухатися своїх відчуттів.

А як виробити свій власний питний режим?

Якщо правильність вашого питної режиму викликає сумніви (або його взагалі немає), то почніть з відвідання сімейного лікаря. Подивіться на спортсменів – вони проходять масу тестів та обстежень перед тренуваннями, корегують план спортивних навантажень, харчування, і питного режиму зокрема. Це хороший приклад для наслідування.

Те, що ваш друг чи подруга дійсно п’є по 2 літри на день і їм нормально, не означає, що вам потрібно стільки ж. Спеціаліст з’ясує, чи немає у вас станів, які потребують збільшення або, навпаки, зменшення кількості споживаної води.

Але в деяких випадках лікарі все ж радять пити більше води?

Так, як вже сказано, при деяких станах – наприклад, коли займаєтеся професійним спортом – організм потребує більшої кількості води.

Коли варто переглянути свій питний режим і пити більше саме чистої води:

  • ви перебуваєте в сухому, екстремальному кліматі, до якого не звикли (у подорожі, відпустці, або різко настала спека),
  • відчувається сухість у роті, на губах, в очах,
  • відчувається втома, запаморочення,
  • ви випили багато алкоголю, мучить похмілля,
  • якщо є діарея, блювання, відчуваєте, що отруїлися,
  • ви мало ходите в туалет “по-маленькому”, тобто сечовипускання менше ніж 4 рази на день,
  • у вас сеча темно-жовтого кольору (це може бути симптомом нестачі води в організмі).

Також пам’ятайте, будь-які зміни в сечовипусканні, ознаки інтоксикації (блювота, діарея) тощо – це привід для звернення по лікарську допомогу.

Джерело: Сьогодні

Back to top button