Цікаве

Christie’s виставив на продаж французьке вино з космосу

Вартість такого вина оцінили в мільйон доларів

Аукціонний дім Christie’s виставив на продаж французьке вино, яке понад рік визрівало на орбіті Землі.

Вартість такого вина оцінили в мільйон доларів, – інформує 1NEWS.

Чи варте воно того покупці зможуть вирішити самі: для того, щоб оцінити «космічний» напій, його пропонують порівняти зі звичайним «земним».

Французьке вино Petrus 2000, виготовлене ​​з винограду регіону Бордо, пробуло 14 місяців на Міжнародній космічній станції. Всього у листопаді 2019 року у космос відправили 12 пляшок вина на борту капсули Cygnus. А вже у січні на Землю його повернув космічний корабель Dragon компанії SpaceX.

Це вперше вино, яке подорожувало до МКС та повернулось на Землю, витримане у спеціальному контрольованому середовищі. Напій запускали у космос у межах програми досліджень Space Cargo Unlimited, яка досліджує як вантажі переживають космічні подорожі для подальшого розвитку «доставки у космос».

Для зберігання «космічного» вина дизайнери створили спеціальну тематичну скриньку, а також графин, склянки та штопор, виготовлені з метеорита.

Вартість такого набору на аукціоні оцінили у мільйон доларів. Для порівняння: пляшка «звичайного» Petrus коштує близько 6 тисяч доларів. Доходи від продажу «космічного вина» підуть на фінансування майбутніх космічних місій та досліджень.

У березні група експертів з Інституту виноградарства та виноробства Франції (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin) провела дегустацію вина, щоб порівняти його зі звичайним «земним».

Результати такі: всі пляшки позитивно перенесли подорож та зберігання на МКС, експерти також визначили, що вони мають відмінності у кольорі, ароматі та смакових компонентах, але все ще «чудові».

Але перевірити це можуть і самі покупці. Тім Триптрі, майстер вина, який працює в Christie’s, анонсував, що разом з вином, витриманим у космосі, буде продаватися пляшка звичайного Pétrus 2000, щоб можна було порівняти їхні смаки.

Джерело: Громадське

Back to top button