Цікаве

Чоловік представлявся «позаштатним помічником» вищого керівництва країни та “напродавав” свої послуги на 1,5 млн. доларів США

У Києві СБУ затримала чоловіка, який представлявся «позаштатним помічником» вищого керівництва країни і за гроші пропонував сприяти призначенню на керівні посади у правоохоронних та державних органах. Про це 1News повідомила прес-служба відомства.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що зловмисник підшукував «клієнтів» через контакти з бізнесовими колами та чиновниками середньої ланки. Він представлявся кандидатам на посади «позаштатним помічником» та «близьким товаришем» майже всіх вищих осіб держави.

Зокрема, за забезпечення працевлаштування директором одного з державних підприємств зловмисник виставив ціну у майже 1,5 мільйона доларів США. У цьому випадку він посилався на власні зв’язки та запевняв, що питання нібито вирішується безпосередньо через керівництво Офісу Президента України.

В той же час Генеральна прокуратура додає, що зловмисник видавав себе за близького товариша Президента України, Голови Верховної Ради України, Керівника Офісу Президента України, Першого заступника Керівника Офісу Президента України, Віце-прем’єр-міністра України – Міністра цифрової трансформації та, створюючи враження про серйозність своїх зв’язків і вплив на політичну ситуацію, у тому числі, на вирішення кадрових питань щодо призначення на керівні посади в органи влади, вводив потерпілих в оману та намагався заволодіти грошовими коштами в особливо великих розмірах.

Зокрема, за так зване призначення потерпілого на керівну посаду заступника одного з державних підприємств у сфері освіти, вищевказана особа вимагала передати нібито «кураторам» грошові кошти двома траншами – 28 тис грн та 50 тис доларів США.

За його вимогою 18 жовтня 2019 року 28 тис грн перераховано на вказаний ним картковий рахунок. При цьому, за даними слідства, отримані від потерпілого кошти він не мав наміру передавати зазначеним службовим особам, а планував заволодіти ними.

Правоохоронці затримали шахрая у центрі столиці, згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, після отримання частини авансу у розмірі 50 тисяч доларів США.

Слідчими СБУ зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Триває досудове слідство.

Нагадаємо, раніше 1News повідомляло, що Генеральна прокуратура України спільно з Національною поліцією та Службою безпеки України викрила особу, яка вимагала від кандидата на посаду голови однієї з районних адміністрацій Київської області (проект LIFT) 150 тис. доларів за нібито зв’язок з Офісом Президента.

Back to top button