Цікаве

Через брудне повітря люди втрачають зір

Забруднення повітря приводить до розвитку хвороби через яку в людей зникає зір, пише 1NEWS з посиланням на greenpost.ua.

У людей, які живуть в районах з високим рівнем забруднення повітря, набагато вищий ризик погіршення зору аж до його повної втрати. Це встановили в ході дослідження британські вчені з Інституту офтальмології Університетського коледжу Лондона.

Забруднення повітря безпосередньо пов’язане з розвитком вікової макулодистрофії, захворювання, при якому уражається сітківка ока і порушується центральний зір. Причому макулодистрофія є головною причиною сліпоти у людей у віці за 50 в країнах з високими доходами населення.

В рамках дослідження, початого у 2006 році, вивчалися дані майже 116 тис. британців у віці 40-69 років, у яких на момент початку досліджуваного періоду не було проблем із зором. Виявилося, що навіть при незначному підвищенні рівня забруднення повітря твердими домішками з діаметром частинок 2,5 мікрона і менше (PM2,5) ризик розвитку макулодистрофії підвищується на 8%. А при підвищенні вмісту в повітрі твердих домішок з великим діаметром частинок ризик зростає на 12%. До кінця дослідження у 1286 його учасників була діагностована макулодистрофія.

 

 

 

 

 

Back to top button