Цікаве

Британські астрономи знайшли «чорну» планету в сузір’ї Лева

Планета поглинає 99% видимого світла

Група астрономів з Великобританії виявила планету, яка поглинає від 97 до 99% видимого світла. Планета WASP-104b відноситься до класу гарячих юпітерів.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на Republic.

Гарячими юпітерами називають планети, маса яких порівняна з масою Юпітера, що знаходяться дуже близько до своїх зірок (на відстані від них приблизно в 10 разів меншій, аніж відстань Меркурія від Сонця) і здійснюють повний оборот приблизно за 10 днів. Гарячі юпітери становлять зараз більшість з відомих екзопланет – через те, що у них маленький період обертання і великі розміри, їх найлегше побачити, коли вони проходять по диску зірки і змінюють її яскравість.

Нова планета знаходиться в сузір’ї Лева і обертається навколо жовтого карлика приблизно в 466 світлових роках від Землі. Період її обертання збігається з періодом обертання навколо зірки, тому планета весь час повернена до неї однією і тією ж стороною.

Через це спрямована до зірки сторона розпалюється до температур в декілька тисяч кельвінів, через що на ній не можуть утворюватися хмари, які дуже добре відбивають світло (наприклад, через це Венера є найяскравішою зіркою на земному небі). Замість цього там утворюються атомарний калій і натрій, які мають здатність не відбивати, а навпаки поглинати світло.

Зазвичай гарячі юпітери поглинають близько 60% світла. У випадку з WASP-104b це значення набагато більше через те, що планета знаходиться набагато ближче до своєї зірки (і розігрівається сильніше) – повний оборот вона робить за 1,75 дня.

Зараз «найчорнішою» планетою вважається TrES-2b, яка поглинає до 99,9% світла. Автори нової роботи підкреслюють, що WASP-104b, можливо, поглинає навіть більше – для цього необхідні подальші детальні спостереження.

Back to top button