Цікаве

Блискавка рекордної потужності розрядилася у бік космосу

Блискавка рекордної потужності розрядилася у бік космосу

Фото: Chris Holmes
Блискавка

Блискавка викинула вгору близько 300 кулонів електричного заряду, тоді як звичайна досягає максимуму п’ять кулонів.

Спостереження за грозою в штаті Оклахома у травні 2018 року дозволило кільком приладам зафіксувати блискавку, яка викинула в космос енергію, еквівалентну 60 звичайним. Про це повідомляє New Atlas.

Завдяки цьому група вчених змогла вивчити це явище набагато детальніше. Виявилося, що саме це явище було найпотужнішим із усіх, що спостерігалися, викинувши вгору близько 300 кулонів електричного заряду. Для порівняння, звичайна блискавка зазвичай досягає максимуму п’ять кулонів.

Радіочастотне випромінювання було виявлено на висоті від 22 до 45 км. На такій висоті розряд уже не видно. Загалом видимість була на висоті 15-20 кілометрів, тобто від вершини хмари, з якої відбувся розряд.

“УКХ і оптичні сигнали остаточно підтвердили те, що дослідники підозрювали, але ще не довели: УКХ-радіовипромінювання блискавки випускається невеликими структурами, званими стрімерами, які розташовані на самій блискавці, тоді як найсильніший електричний струм тече значно позаду цього кінчика в електропровідному каналі, який називається лідером”, – сказав Стів Каммер, автор дослідження.

Раніше повідомлялося, що пляма, яка з’явилася на Сонці, спровокувала потужний спалах і корональні викиди маси.

Hubble зробив фото хмарного пейзажу у туманності Оріона


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button