Цікаве

Біотехнологічна компанія Moderna почала розробляти вакцини проти раку, герпесу та вітряної віспи – 1News


Фото з відкритих джерел

Moderna – одна з біотехнологічних компаній, що лідирують в області мРНК

Спираючись на успіх мРНК-вакцини проти COVID-19, біотехнологічна компанія Moderna оголосила про три нові цілі розробки мРНК. В даний час компанія націлюється на вірус простого герпесу, вірус вітряної віспи і нову протиракову вакцину. Про це пише New Atlas.

Moderna, одна з біотехнологічних компаній, що лідирують в області мРНК, оголосила про три нові цілі розвитку. Ці три нових мішені для мРНК-вакцини поєднуються з раніше оголошеним фокусом уваги компанії на ВІЛ, грипі, цитомегаловірусі (ЦМВ) і вірусі Епштейна-Барра (ВЕБ).

Найбільшою з нещодавно оголошених цілей є мРНК-вакцина проти вірусу простого герпесу (ВПГ). Існує два типи вірусу герпесу: ВПГ-1, вірус, який, як відомо, вражає порожнину рота і викликає герпес, і ВПГ-2, частіше є джерелом генітального герпесу.

Друга мРНК-мішень, оголошена Moderna, націлена на вірус вітряної віспи (VSV). Це вірус, що викликає вітряну віспу, а також латентний вірус, який може залишатися бездіяльним протягом багатьох років після початкового зараження. Коли VSV реактивується, він викликає хворобу, відому як оперізуючий лишай.

Остання нещодавно оголошена мішень для мРНК призначена для вакцини, націленої на два антигени, що експресуються деякими раковими клітинами. Вакцина фокусується на двох антигенах: індоламін-2,3-діоксигеназі (IDO) і ліганді запрограмованої смерті 1 (PD-L1).

Відомо, що обидві молекули відіграють роль у зростанні пухлинних клітин. Метою мРНК-вакцини від раку буде навчання імунних клітин організму виявленню пухлинних клітин, що експресують ці специфічні антигени. Спочатку мРНК-вакцина буде протестована на прогресуючому або метастатичному раку шкіри і типі раку легенів, який називається недрібноклітинної карциномою легенів.

“Ми прагнемо боротися з латентними вірусами з метою запобігання довічних захворювань, які вони викликають, з допомогою наших програм мРНК-вакцин”, — сказав Стефан Бансел, генеральний директор Moderna.

“З нашими кандидатами на вакцини проти HSV і VZV ми також сподіваємося поліпшити якість життя для людей з симптоматичним захворюванням. З нашою новою вакциною проти раку контрольної точки ми з нетерпінням чекаємо можливості індукувати Т-клітини, специфічні для PD-L1 і IDO1, за допомогою вакцинації”, – йдеться в повідомленні.

1News за темою: Данські вчені виявили рідкісний побічний ефект COVID-вакцини Moderna

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Moderna розробляє комбіновану вакцину проти COVID-19 та грипу.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button