Цікаве

Австралійські вчені створюють лазерний промінь для переміщення блискавок

Для нової розробки є вагомі причини: удари блискавок стали основною природною причиною лісових пожеж в Австралії й усе частіше призводять до пожеж у США

Група австралійських вчених зараз активно працює над створенням надточного лазерного променя, призначеного для переміщення в просторі блискавок.

Про це повідомляє 1NEWS.

Для нової розробки є вагомі причини: удари блискавок стали основною природною причиною лісових пожеж в Австралії й усе частіше призводять до пожеж у США. Про масштаби цих лих останнім часом знають всі.

Так що навіть важко уявити, скільки життів і майна, а також величезних ділянок екосистеми можна врятувати, якщо навчитися відводити удар блискавки у безпечне місце.

У новій системі лазерний промінь дзеркально відтворює процес виникнення блискавки, прокладаючи шлях і намічаючи мішень для електричного розряду. Простіше кажучи, блискавка – це лише електричний розряд (нехай і дуже потужний), що виникає між позитивно зарядженою землею і негативно зарядженою точкою у грозовій хмарі.

“Ми створили невидиму нитку – якщо завгодно, ручку, – що може писати світлом й вести електричний розряд з відхиленням не більше десятої долі товщини людської волосини”, – так для наочності пояснює суть їхньої роботи фізик з Університету Нового Південного Уельсу в Канберрі Андрій Мірошниченко.

Лазерний промінь, над яким працюють дослідники, виконує роль цілевказу для електричного розряду, а провідниками виступають графенові мікрочастинки.

Треба визнати, що польові випробування системи нагріву повітря за допомогою лазера й управління блискавками поки що не проводилися.

Але експерименти в лабораторії, при яких були створені атмосферні умови грозового неба, вказують на те, що впоратися з електричним розрядом справжньої блискавки для лазерного променя не має бути особливо складно.

Нова технологія, як планують вчені, має працювати на великих відстанях і не вимагає особливої ​​потужності променю, що робить всю систему точною, доступною і нескладною в збірці.

До речі, можливість якщо не телепортувати предмети, то хоча б надійно контролювати електричний розряд, може знайти застосування в багатьох сферах: від виробництва до медицини, де, наприклад, можна було б видаляти ракові пухлини без інвазивної хірургії.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button